Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat imediat după ce Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor sale din regiunea Herson.
Citește și Un amiral american anunță Armaghedon: Războiul din Ucraina „este doar încălzirea”. „Vine războiul cel mare”
Astfel, șeful NATO a spus în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în fața Downing Street, că țarul de la Kremlin a făcut „mai multe greșeli uriașe și strategice” atunci când a invadat Ucraina.
„Președintele Putin a făcut mai multe greșeli uriașe când a invadat Ucraina, greșeli strategice. Una dintre ele a fost să-i subestimeze pe ucraineni – curajul lor, angajamentul lor de a lupta și de a-și proteja țara. Cealaltă greșeală pe care a făcut-o a fost să subestimeze aliații, partenerii NATO și capacitatea noastră de a sprijini Ucraina. Ceea ce am văzut aliații și partenerii NATO au oferit un sprijin fără precedent Ucrainei. Și ceea ce vedem când ne uităm la sondajele de opinie, la mesajele politice din diferite țări aliate NATO, este că suntem gata să continuăm să oferim sprijin atâta timp cât este nevoie”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit The Guardian.
Liderul NATO a mai spus că există „întotdeauna unele voci care au o altă părere”, dar „mesajul clar” al majorității este că „vom continua să sprijinim Ucraina”.
Minstrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordinat, miercuri, retragerea forţelor armate de pe malul drept al fluviului Nipru, în regiunea ucraineană Herson, care include capitala regiunii, cu acelaşi nume, ţinta unei vaste contra-ofensive ucrainene.
„Procedaţi la retragerea militarilor”, a anunţat Serghei Şoigu la televiziune, în urma unei propuneri în acest sens a comandantului operaţiunilor ruse în Ucraina, generalul Serghiei Surovikin.
Acest anunț marchează cea mai importantă retragere a Rusiei de la începutul invaziei şi un posibil punct de cotitură în războiul din Ucraina, care durează de aproape nouă luni.
Serghei Suriovikin a recunoscut că este o decizie „deloc uşor de luat” şi a declarat că aprovizionarea oraşului Herson nu mai este posibilă. Retragerea presupune părăsirea de către armata rusă a malului de vest al fluviului Nipru.
”În aceste circumstanţe, cea mai sensibilă opţiune este să organizăm apărarea de-a lungul barierei fluviului Nipru”, a declarat Serghei Surovikin într-o reuniune cu comandanţi militari de rang înalt, potrivit BBC News.