- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Kamala Harris susţine că planul economic al lui Trump ar creşte inflaţia şi ar duce economia SUA în recesiune, în timp ce fostul preşedinte spune că inflaţia este deja la cote „cum puţini au văzut vreodată”

11 Sep, 14:34 • Russo George
Dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente politice ale sezonului, având în vedere impactul pe care alegerile prezidențiale îl au asupra direcției economice a Statelor Unite.
Kamala Harris susţine că planul economic al lui Trump ar creşte inflaţia şi ar duce economia SUA în recesiune, în timp ce fostul preşedinte spune că inflaţia este deja la cote cum puţini au văzut vreodată

Kamala şi Trump au avut ocazia să își prezinte viziunea asupra economiei, să își susțină propriile planuri economice și să critice politicile adversarului, într-o dezbatere pe care analiştii spun că ar fi câştigat-o candidata democrată, dar nu decisiv, astfel încât să fi obţinut un avantaj decisiv în sondaje.

Kamala Harris și-a început argumentarea aducând în discuție opiniile a 16 laureați ai Premiului Nobel, care au criticat planul economic al fostului președinte Trump. Aceștia au afirmat că un al doilea mandat Trump ar putea agrava inflația și ar destabiliza economia SUA.

Pe de altă parte, Trump a încercat să se apere, afirmând că inflația în timpul administrației sale a fost cauzată de factori externi și că economia a prosperat sub conducerea sa, susținând că 80-90% dintre americani au avut o părere pozitivă despre condițiile economice din timpul președinției sale.

Candidata democrată a insistat asupra riscului ca politicile economice ale lui Donald Trump să readucă inflația pe o traiectorie ascendentă.

„Există, pe bună dreptate, o îngrijorare că Donald Trump va reaprinde această inflație”, a declarat Harris, citând avertismentul laureaților Premiului Nobel.

Cei 16 economiști, printre care George Akerlof, Joseph Stiglitz și Paul M. Romer, au emis o scrisoare în care își exprimă îngrijorarea că un nou mandat al lui Trump ar avea consecințe negative pe termen lung, atât pe plan intern, cât și global. Deși aceștia nu prevăd o recesiune iminentă, ei sunt de părere că politicile propuse de Trump ar submina poziția SUA pe scena economică internațională.

Tabăra lui Trump acuză canalele media americane de subiectivism

În contrast, Trump a contracarat aceste afirmații, subliniind că „avem o inflație cum foarte puțini oameni au mai văzut vreodată”, și a insistat că inflația actuală este una dintre cele mai grave din istoria națiunii. El a continuat să susțină că majoritatea americanilor au avut o părere pozitivă despre economie în timpul președinției sale.

„80, 85 sau chiar 90% dintre americani spun că economia a fost mai bună sub conducerea mea”, a afirmat fostul președinte, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, sondajele nu susțin pe deplin această afirmație; un studiu realizat de YouGov/CBS News în martie arată că doar 65% dintre americani consideră că economia a fost bună sub Trump, în timp ce 28% au avut o opinie negativă.

Tabărar republicană a acuzat, după dezbatere, canalul ABC de faptul că doar afirm,aţiile lui Trump au fost supuse procesului de „fact checking” şi marcate ca atare, în timp ce afirmaţiile Kamalei Harris nu au fost verificate cu aceeaşi rigurozitate.

Citeşte şi: Kamala Harris, despre vizita în România. Lovitură de grație pentru Donald Trump în dezbaterea prezidențială