Cancelarul austriact, Karl Nehammer, a transmis înainte de plecare sa în Bulgaria, că Austria își va menține dreptul de veto față de aderarea României și Bulgariei la Schengen. Acesta urmează să meargă la granița Bulgariei cu Turcia, alături de ministrul său de interne, Gerhard Karner, pentru a inspecta ceea ce se întâmplă, la modul real, în teren. Acolo unde Viena este de părere că trebuie construit un gard cu fonduri de la Comisia Europeană.
Alte articole: Cât o să faci cu trenul între București și Brașov? După modernizarea segmentului Predeal-Brașov cursa ar putea dura mai puțin de 2 ore!
Sofia are nevoie de „un sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia”, a declarat cancelarul austriac. „Gardul de la graniţa cu Grecia poate servi drept model în acest sens”, a arătat el.
Înaintea vizitei sale în Bulgaria, Karl Nehammer a subliniat însă că Austria îşi menţine veto-ul faţă de extinderea Schengen.
„Numărul mare de imigranţi ilegali arată că sistemul Schengen este stricat. Cât timp acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nu poate exista o extindere”, şi-a reafirmat cancelarul poziţia exprimată şi la sfârşitul anului trecut.
„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, iar Germania, de exemplu, efectuează controale la frontieră cu alte ţări membre Schengen, cum ar fi Austria, la fel ca multe alte ţări europene, nu putem extinde acest spaţiu. Prin urmare, dreptul de veto al Austriei asupra spaţiului Schengen rămâne în vigoare până când situaţia se va schimba în mod fundamental”, a transmis sâmbătă cancelarul austriac într-un comunicat citat de agenţia APA, preluată de „Die Presse”.
În decembrie, Austria a blocat aderarea la Schengen a Bulgariei şi României,pe motiv că acestea ar fi responsabile pentru o mare parte a migraţiei ilegale. În schimb, nu a avut obiecţii în privinţa Croaţiei, care a aderat, la începutul anului, la spaţiul fără controale la frontiere.
Nehammer a subliniat înainte de plecare că cere „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi acţiuni concrete din partea Comisiei Europene pentru a consolida protecţia frontierelor externe”.
Acest sprijin ar trebui să vină, în opinia cancelarului, de la Uniunea Europeană.
„Bulgaria trebuie să fie pusă în situaţia de a înfiinţa o gardă de frontieră la fel de robustă ca cea a Greciei. Pentru aceasta, trebuie să fie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE. Trebuie să punem frâne pentru azil şi mai mult – nu doar în Austria, ci în întreaga Europă”, a arătat Nehammer.
Până în acest moment, Comisia Europeană nu a fost de acord să cheltuie bani pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, punctează presa austriacă. În luna decembrie a anului anterior, UE declara că este decizia Bulgariei care sunt mijloacele de care are nevoie pentru a-şi proteja frontierele. În prezent, agenţia UE pentru protecţia frontierelor, Frontex, este reprezentată în Bulgaria cu 137 de angajaţi şi echipamente.
Cancelarul şi ministrul său de interne susțin că Bulgaria a fost lăsată singură să protejeze frontiera externă a UE cu Turcia, lungă de aproximativ 240 de kilometri. O serie de înregistrări video arată cât de uşor pot fi trecute barierele acestei frontiere Nehammer şi Karner se vor deplasa luni la frontieră împreună cu preşedintele Rumen Radev şi cu ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev.
o vizită la centrul regional de coordonare al poliției de frontieră din apropierea oraşului Elhovo este planificată. Și, de asemenea, şi o întâlnire cu prim-ministrul bulgar Galab Donev, după întoarcerea oficialilor austrieci la Sofia urmează să aibă loc.
Această inspecţie locală demonstrativă are loc înainte de summitul extraordinar al UE privind migraţia de luna viitoare. Iar în timp ce Austria cere un gard şi mai mulţi bani pentru Frontex, România şi Bulgaria sunt convinse că pot adera la spaţiul Schengen în acest an. O dată ulterioară este considerată dificilă din cauza alegerilor europene din 2024. Iar din cauza interdependenţei lor strânse, UE doreşte, de asemenea, să admită cele două ţări în Schengen împreună, notează „Die Presse”.