Kim Jong Un i-a îndemnat pe agricultori să se concentreze pe sporirea producţiei de grâne şi să îndeplinească obiectivele anuale „fără greş”, cu prilejul unei reuniuni a Partidului Muncitoresc Coreean, convocată chiar de şeful statului.
Liderul suprem al Coreei de Nord, a cerut modernizarea sistemelor de irigare, achiziţionarea de maşini agricole moderne şi extinderea terenuri arabile, ca măsuri de combatere a penuriei de alimente din ţara sa. Kim şi-a susţinut argumentele fără echivoc în aplauzele membrilor Comitetului Central al Partidului Muncitorilor.
„Pentru a realiza obiectivele măreţe pe termen lung de dezvoltare rurală, este necesară întărirea decisivă a îndrumării partidului în sectorul agriculturii şi îmbunătăţirea activităţii partidului în mediu rural”, a explicat liderul nord-coreean.
Îmbunătăţire a sectorului agricol este o prioritate pentru oficialii nord-coreeni. Economia Coreei de Nord a fost lovită de inundaţii şi taifunuri, de sancţiuni pentru programele sale nucleare şi de o scădere bruscă a comerţului cu China pe fondul închiderii frontierelor din cauza pandemiei de COVID-19.
Coreea de Nord, dotată cu arme nucleare şi supusă multiplelor sancţiuni din cauza programelor sale de arme, a depus eforturi mult timp pentru a asigura hrana. De asemenea, a fost supusă de la începutul anului 2020 unei blocade stricte autoimpuse pentru a reduce pandemia de Covid-19 şi a reluat anumite schimburi cu China abia anul trecut.
Potrivit Ministerului pentru Unificare din Coreea de Sud, în Coreea de Nord au fost raportate decese din cauza foametei, scrie News.ro.
„Credem că lipsa de alimente acolo este serioasă”, a avertizat Koo Byoung-sam, purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean, la sfârşitul lunii februarie, adăugând că Phenianul pare să fi cerut ajutor de la Programul Alimentar Mondial.
Coreea de Nord este criticată pe scară largă pentru că acordă prioritate programelor sale militare faţă de asigurarea unei aprovizionări adecvate cu alimente pentru populaţia sa.
În 2021, Kim a făcut rare referiri la aceste dificultăţi, declarând că situaţia alimentară din Nord devine „tensionată” şi a avertizat oamenii să se pregătească pentru „cel mai rău scenariu”. În acelaşi an, postul public KCTV a recunoscut că ţara se confruntă cu o „criză alimentară”.
Kim a subliniat, de asemenea, securitatea alimentară şi dezvoltarea în discursul său, subliniind programul său pentru 2022.
Ţara a fost afectată periodic de foamete, dintre care una, în anii 1990, a ucis sute de mii de oameni, deşi unele estimări susţin chiar un număr de câteva milioane.
Este foarte vulnerabilă la dezastrele naturale, inclusiv la inundaţii şi secetă, din cauza lipsei cronice de infrastructură, dar şi a defrişărilor şi a deceniilor de guvernare proastă.