Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă înainte de reuniunea Consiliului European, iar printre întrebările primite s-au numărat și cele legate de problemele cu care încă se confruntă românii care călătoresc în străinătate asta deși țara noastră a intrat recent în Air Schengen, arată Agerpres.
Atunci când a fost întrebat despre problemele legate de aplicarea Air Schengen și de discriminările la care sunt supuși unii români care călătoresc în spațiul de liberă circulație, Klaus Iohannis a declarat că „nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen”.
„În ce priveşte Air Schengen, am auzit că sunt unele zone unde nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în spaţiul Air Schengen. Voi avea o discuţie foarte serioasă cu ministerele care trebuie să se ocupe de aceste chestiuni şi să găsim soluţii rapide, sigur, pe cale diplomatică”, a mai adăugat președintele Klaus Iohannis.
Te-ar putea interesa și: Schengen doar pe hârtie. Românii, controlați la sânge când ajung la Paris, acuză europarlamentarul Vlad Gheorghe
Mai mulți europarlamentari români au semnalat că, după ce România a aderat la Spațiul Schengen al aerianului, li s-au cerut documente la aeroport.
Eugen Tomac, europarlamentar PMP, a relatat că pe 8 aprilie, la sosirea la Viena cu avionul, a fost supus unui proces de verificare abuziv și discriminatoriu de către autoritățile austriece, chiar dacă trecuse deja o săptămână de la intrarea României în Air Schegen.
„Dacă Guvernul Nehammer nu încetează această formă de discriminare imediat, voi cere viitoarei Comisii Europene, dacă va dori votul meu, să acţioneze la CJUE acest abuz de putere”, a scris Tomac pe Facebook, solicitându-i preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „să oprească imediat această formă de discriminare absurdă” legată de Air Schengen.
„Discriminarea continuă, chiar dacă România este în Air Schengen. Voi transmite plângeri oficiale Comisiei Europene şi aeroporturilor din statele membre unde românilor încă li se controlează paşapoartele, deşi din 31 martie ţara noastră este parte din spaţiul unic de circulaţie european pe cale aeriană şi maritimă.
Este un abuz clar din partea autorităţilor naţionale respective, nu se poate să fie controale prin sondaj fix la avioanele româneşti, iar control prin sondaj nu înseamnă că verifici toate documentele pentru fiecare dintre cei care călătoresc dinspre România”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.
Citește și: Schengen va fi inutil? Mai multe țări introduc controlul la vamă. Iată lista