Cu toate că Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene, este considerată în continuare favorita pentru a obține un nou mandat în fruntea guvernului european, poziția sa nu mai este la fel de solidă ca în trecut, relatează Politico, care identifică mai mulți potențiali succesori – printre care și președintele României, Klaus Iohannis.
După cum arată publicația, Iohannis este perceput ca un posibil candidat pentru șefia Comisiei Europene și asta deoarece este apreciat de liderii europeni, în special de cei conservatori, iar România a avut un comportament exemplar în regiune în timpul conflictului din Ucraina și a crizelor generate de acesta.
Klaus Iohannis se situează pe locul patru în lista Politico, având o șansă de 1 din 5 să preia poziția Ursulei von der Leyen.
Președintele României este considerat a fi un simbol al stabilității și un favorit al liderilor europeni, în special al celor conservatori. În plus, Emmanuel Macron cât și Olaf Scholz l-au laudat pe Klaus Iohannis pentru eforturile sa în menținerea țării ancorate ferm în tabăra pro-europeană și pro-occidentală, în timpul invaziei rusești din Ucraina, ceea ce îl diferențiază de liderii Ungariei, Slovaciei sau Bulgariei, conform Politico.
De asemenea, publicația argumentează că, spre deosebire de Polonia, România a respectat cu strictețe regulile pieței comune europene și nu a adoptat restricții unilaterale asupra importurilor de grâu din Ucraina, consolidând astfel reputația lui Iohannis de „jucător de echipă” pro-european.
În plus, subliniază publicația, există și argumentul regional. Mai exact, mulți susțin că a sosit momentul pentru un lider din Europa de Est să preia conducerea Uniunii Europene. Iohannis, care vorbește limba germană, ar fi, din acest punct de vedere, bine poziționat și face parte din aceeași familie politică ca Ursula von der Leyen.
De asemenea, decizia Partidului Popular European de a-și organiza congresul la București evidențiază poziția favorabilă a liderilor europeni față de Iohannis și România, potrivit Politico. Cu toate acestea, Politico oferă și un argument contra, menționând că decizia de a-și anunța candidatura la cea mai importantă poziție din NATO i-a atras lui Klaus Iohannis antipatia unor capitale europene.
Pe lista scurtă realizată de Politico, alături de Klaus Iohannis se mai află și: Mario Draghi, Roberta Metsola, Christine Lagarde, Andrej Plenkovic și Thierry Breton.