Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu crede că decuplarea României de Bulgaria în dosarul aderării la Schengen este o soluţie bună şi că o astfel de variantă ar „o soluţie de ultimă instanţă”.
Alte articole: Cancelarul Olaf Scholz: ”România și Bulgaria ar trebui să intre în Schengen în curând”
„Pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluţii: fie Olanda îşi schimbă opţiunea şi spune da, da, şi România, şi Bulgaria, fie se votează separat şi rămâne da pentru România, nu pentru Bulgaria. Personal, cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună, este de preferat faţă de cealaltă variantă.
Imaginaţi-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este chiar o mare forţă europeană, este un bun partener vecin al nostru, rămâne singură în faţa valului migrator care nu a încetat. Nu cred că este o soluţie bună. Soluţia de decuplare ar fi o soluţie de ultimă instanţă, dar pe care eu şi echipa mea nu o căutăm. Noi căutăm varianta să intrăm împreună”, a spus şeful statului, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană-Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
Iohannis a arătat că pentru Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a fost pregătită o variantă de decalare de Bulgaria în chestiunea Schengen şi nu o decuplare.
„Procedurile, aici, la Bruxelles, procedurile europene sunt foarte complexe şi permit foarte multe abordări. Ceea ce a pregătit şi a prezentat ministrul de Interne a fost pregătit împreună cu echipa mea şi nu conţinea o decuplare, conţinea o decalare, adică România să intre prima şi Bulgaria ulterior, dar votul să fie comun, doar termenele de intrare efectivă şi condiţiile de verificare să fie oarecum adaptate la fiecare ţară”, a afirmat şeful statului.
Întrebat dacă mai este în plan această decalație, preşedintele Iohannis a răspuns:
„Asta voi afla şi vom afla din foarte multe discuţii şi negocieri cu toţi cei implicaţi. Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Acest vot negativ are un impact puternic peste tot în Uniune, fiindcă noi lucrăm pe unitate, pe solidaritate, nu dorim să ajungem la conflicte între noi, vrem să ajungem la soluţii împreună şi atunci se poate constata că peste tot lumea începe să caute totuşi în varianta mai pozitivă şi de aceea cred că soluţia diplomatică este singura fezabilă, dar vom avea nevoie de ceva timp”.
Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri la Summitul UE-ASEAN, iar joi la reuniunea Consiliului European în care va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen.