Sunt mulți oameni care, în viață, aleargă după avere, dar uită de adevărata comoară: sufletul și puterea de a lăsa ceva frumos în urma sa. Sunt sute de mii de oameni care au ajuns, de-a lungul timpului, în topul mondial al miliardarilor, însă nu au ținut cont de câteva lecții de viață. Unul dintre cei care au știut să facă și bani, dar să se și bucure de adevăratele virtuți ale vieții este Warren Buffet. Renumitul investitor în vârstă de 92 de ani susține că: „Dacă ajungi la bătrânețe și nimeni nu are o părere bună despre tine, viața ta e un dezastru”, notează afacerinews.
„Dacă ajungi la vârsta mea, dar nimeni nu are o părere bună despre tine, nu-mi pasă câți bani ai în cont, pentru că viața ta este un dezastru”, a spus, a declarat renumitul investitor.
Cuvintele sale de învățătură sunt de fapt cuvinte de răspuns oferit de unul dintre cei mai bogați oameni din lume unui grup de studenți de la Georgia Institute of Technology. Se pare că studenții au fost cei care l-au rugat pe Buffett să formuleze o definiție a adevăratului succes în lumea banilor.
Ce este cel mai interesant este faptul că în biografia sa, „Snowball: Warren Buffett and the Business of a Lifetime”, miliardarul susține că pragul maxim al succesului este acela la un nivel pe care majoritatea oamenilor îl pot atinge dacă se străuiesc și își doresc cu adevărat. Însă doar banii sunt de ajuns?
„Cunosc o mulțime de oameni care au o mulțime de bani, organizează dineuri simandicoase cu o grămadă de invitați, numele lor este imprimat deasupra intrărilor în secții de spital. Dar adevărul este că nimeni în lume nu au o părere bună despre ei, nimeni nu-i are la suflet. Iar acesta este testul suprem al modului în care v-ați trăit viața. Cu cât oferi mai multă iubire, mai multă afecțiune față de cei din jur, cu atât mai mult primești”.
Publicația americană Inc prezintă două mari modalități prin care poate fi transpus în practică sfatul miliardarului Warren Buffett.
Primul și cel mai important este să lucrați cu oamenii pe care îi iubiți și apreciați! Buffet explică:
„Iubesc fiecare zi. Adică, lucrez doar cu oameni care îmi plac. Nu există o meserie mai distractivă decât cea de director al Berkshire și mă consider norocos că sunt acolo unde sunt.”
Berkshire este un conglomerat de holdinguri care deține participații de control în alte companii.
Prima modalitate a lui Buffett ne învață că munca este întotdeauna grea, însă ea devine mult mai plăcută atunci când oamenii lucrează alături de colegi cu drag și înțeleg noțiunea lucrului în echipă. Companiile care au o cultură organizațională pozitivă sunt cele ale căror angajați se simt parte a unei comunități, iar în astfel de cazuri randamentul nu încetează să apară.
Un al doilea mod de a avea succes este să faceți întotdeauna ceea ce vă place. Cu mai mulți ani în urmă, miliardarul Buffet explica:
„În afaceri, cei mai de succes oameni sunt cei care fac ceea ce le place. A face ceea ce îți place îți oferă un scop, îți alimentează dorința de a te trezi dimineața”.
Un studiu publicat în Harvard Business Review a arătat că, pentru a fi pe deplin mulțumiți, oamenii trebuie să simtă că munca lor contează, ajută la realizezea a ceva important. Când oamenii găsesc un sens în munca lor, nu numai că sunt mai impliniți, dar se simte și o creștere a productivității.
Între timp, ChatGPT, un chatbot versatil de inteligență artificială de la OpenAI, a explicat strategia de investiții a lui Warren Buffett și a indicat două acțiuni care corespund criteriilor de alcătuire a portofoliului miliardarului, scrie Business Insider.
„Cea mai importantă strategie de investiții a lui Warren Buffett este valoarea, care presupune identificarea companiilor subevaluate, cu un potențial de creștere puternic și un avantaj competitiv puternic, și apoi păstrarea acestor investiții pe termen lung”, a stabilit ChatGPT.
Ai mai putea citi: Inflația din România ar fi mult mai mare decât se credea! Florin Cîțu iese la rampă cu noi detalii
Pe de altă parte, Warren Buffett investește în afaceri pe care le înțelege, concentrându-se pe companii cu randamente previzibile și cu un istoric solid de creștere a veniturilor.
Buffett, alături de prietenul său, fondatorul Microsoft, Bill Gates, și soția sa Melinda, au aderat la Giving Pledge în 2010. Soții Gates a divorțat în 2021, dar fundația lor comună funcționează încă. Buffett s-a angajat ca 99% din activele sale să fie donate în scopuri caritabile în timpul vieții sau după moartea sa. Fundația Bill și Melinda Gates a primit deja un total de peste 32 de miliarde de dolari de la Oracle of Omaha.
În luna iunie a 2022, Buffett a organizat ultimul său dineu caritabil, care a strâns un record de 19 milioane de dolari. Șeful Berkshire Hathaway, în vârstă de 92 de ani, a organizat astfel de întâlniri în fiecare an începând cu anul 2000 – singurele excepții fiind 2020 și 2021. Fondul a strâns peste 53 de milioane de dolari pentru Fundația Glide, care îi ajută pe cei săraci, pe cei fără adăpost și pe dependenții de droguri.