Australia a dat undă verde pentru o interdicție la rețele sociale pentru copiii sub 16 ani, după o dezbatere înfocată, stabilind un punct de referință pentru jurisdicțiile din întreaga lume. Decizia ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Australia a aprobat o interdicție la rețele sociale pentru copiii sub 16 ani, după lungi dezbateri. A fost decis un punct de referință pentru jurisdicțiile din întreaga lume. Un expert a explicat pentru Newsweek de ce această reglementare este o piatră de hotar.
„Avem cercetări despre efectele pozitive ale utilizării rețelelor de socializare, dar avem și mai multe cercetări riguroase despre multitudinea și varietatea efectelor negative ale abuzului și dependenței de social media, mai ales la vârstele mici, la preadolescenți.
Sentimentul singurătății, anxietatea, depresia, scăderea concentrării, lipsa atenției, cyberbullyingul, tulburările de alimentație și tulburările de somn sunt doar câteva exemple asociate în mod direct cu utilizarea în exces a rețelelor de socializare”, a declarat psihologul clinician Mihai Copăceanu, care este specialist în adicții.
Măsura este considerată a fi una extremă, însă de o importanță deosebită. Decizia autorităților a fost aprobată de specialiștii din domeniul medical, considerându-se că sănătatea mintală este o prioritate.
„Dacă autoritățile din Australia au luat în considerare interzicerea utilizării de către minorii sub 16 ani, o măsură considerată extremă, înseamnă că situația este deosebit de gravă și autoritățile au făcut o prioritate din sănătatea mintală a adolescenților. Ceea ce reprezintă un îndemn și un semnal de avertizare pentru celelalte state și inclusiv pentru noi. Reglementările actuale, mai ales în Romania, sunt insuficiente și ineficiente.
Deși social media are avantaje recunoscute, tinerii folosind pentru scopuri precum divertisment, informare și mai ales afirmare sau autoexprimare, utilizarea oferă un sentiment de conexiune și de apartenență, însă efectele negative au un impact mult mai dezastruos”, spune expertul.
Mihai Copăceanu, din postura de psiholog clinician, le-a recomandat destul de des, mai ales tinerilor care se aflau înaintea susținerii examenelor naționale, să-și închidă conturile din social media deoarece erau dependenți și nu se puteau concentra pentru a învăța corespunzător.
„Viața lor în afara utilizării rețelelor era plictisitoare și deveneau frustrați deoarece presiunea examenelor le indica faptul că nu se pot pregăti corespunzător. Însă după câteva zile dificile cu sevraj psihic s-au înregistrat succese în plan educațional.
Deși pare o măsură extremă, totuși în fața gravității fenomenului de afectare gravă a sănătății mintale, în fața realității unor copii care nu doar că sunt mai vulnerabili din punct de vedere psihologic, dar suferă din punct de vedere psihologic, măsurile precum cele ale statutului australian devin o urgență de maximă necesitate. O astfel de măsură va avea un impact în ceea ce înseamnă sănătatea mintală a unor generații”, subliniază expertul.
Mihai Copăceanu mai este de părere că multiplele încercări actuale de a forma copiilor o educație cu privire la riscurile rețelelor nu sunt de ajuns. Acesta este de părere că trebuie lansate anumite programe speciale de informare.
“Vreau să recunosc și să prețuiesc categoria tinerilor care au fost educați sănătos și echilibrat de către părinții lor, încă din primii ani de viață, crescuți fără să simtă o nevoie imperioasă de a utiliza telefonul, copii realmente conectați la viața reală, la prieteni reali, la bucuria naturii, a sportului, a unor activități sănătoase și care beneficiază de o copilărie frumoasă, din păcate, un procent extrem de mic, excepții”, a precizat psihologul.
Ultima lege din Australia forțează giganții tehnologici de la Instagram și proprietarul Facebook Meta (META.O) sau TikTok de a opri minorii să se conecteze sau riscă amenzi de până la 32 milioane USD. Interdicția intră în vigoare în 12 luni, iar prima încercare de aplicare a legii se va face chiar la 1 ianuarie 2025.