- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Legea care se aplică șoferilor români care ajung în această țară. Amenda poate ajunge și la 6.000 de euro

30 May, 17:36 • Adrian Popovici
Autoritățile spaniole au trecut o lege prin care pedepsesc folosirea aplicațiilor care dezvăluie locația polițiștilor, cum ar fi Waze. Cei care sunt prinși riscă contravenții și de 6.000 de euro.
Legea care se aplică șoferilor români care ajung în această țară. Amenda poate ajunge și la 6.000 de euro

Șoferii români care circulă prin Spania trebuie să fie extrem de atenți la noile reglementări privind utilizarea dispozitivelor de avertizare radar. Conform noilor modificări ale Codului Rutier spaniol, utilizarea aplicațiilor precum Waze, care avertizează șoferii despre prezența radarelor și controalelor de poliție, este strict interzisă. Autoritățile spaniole au anunțat că cei prinși în flagrant că încalcă legea cu astfel de aplicații pe telefonul mobil riscă amenzi substanțiale, care pot ajunge până la 6.000 de euro, notează Bugetul.ro.

Dispozitivele de avertizare radar, care folosesc detectori pentru a identifica frecvențele radarelor și a alerta șoferii, au fost deja interzise și sancționate sever de legea spaniolă. Recent, Poliția Spaniolă a extins aceste măsuri aspre și în cazul aplicațiilor mobile de navigație și avertizare radar. În special, aplicații ca Waze sunt vizate pentru că permit utilizatorilor să adauge alerte despre controalele de poliție în timp real, bazându-se pe raportările făcute de alți utilizatori.

Motivul invocat de autorități pentru această a schimba legea este riscul pe care îl prezintă avertismentele despre prezența poliției. Alerta în timp real poate submina operațiunile polițienești și poate permite infractorilor să scape dacă sunt urmăriți de poliție. Direcția Generală a Circulației (DGT) a început deja să aplice sancțiuni pentru utilizarea acestor aplicații, invocând Legea securității cetățenești, care consideră astfel de acțiuni drept infracțiuni grave.

Legea spaniolă pedepesește șoferii care folosesc Waze
Legea spaniolă pedepesește șoferii care folosesc Waze

Te-ar putea interesa și: Sunt vizați toți șoferii din România! Ce se întâmplă cu punctul de amendă

Legea, tot mai dură cu șoferii din Spania

În ultimii ani, legea rutieră din Spania s-a schimbat semnificativ în ceea ce privește interzicerea și sancționarea dispozitivelor de avertizare radar. Însă, până de curând, aplicațiile de navigație precum Waze au rămas într-o zonă gri a legislației. Cu noile reglementări, acest vid legal a fost acoperit, iar utilizarea acestor aplicații este acum clar interzisă.

DGT a identificat deja cazuri de șoferi care foloseau aceste aplicații și a emis sancțiuni pe baza Legii securității cetățenești. Această lege stipulează că informarea despre prezența controalelor poliției utilizând imagini, date personale sau date de poziționare constituie o infracțiune gravă, deoarece periclitează buna desfășurare a operațiunilor.

Șoferii români care intenționează să conducă în Spania trebuie să se informeze din timp de orice schimbări care au loc în legea rutieră și să fie conștienți de noile reguli stricte pe care autoritățile din această țară le-au impus celor care folosesc aplicații precum Waze.