- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Legumicultorii europeni pot ajunge în sapă de lemn din cauza crizei energetice: „Ne punem întrebarea dacă la iarnă vom mai recolta ceea ce este deja în câmp”

22 Sep, 12:13 • Gabriela Andreescu
Creşterea preţurilor la electricitate şi gaze va afecta legumele crescute în seră, precum tomate, ardei şi castraveţi, dar şi culturile care trebuie depozitate la rece, precum mere, ceapă sau andive, avertizează legumicultorii europeni.
Legumicultorii europeni pot ajunge în sapă de lemn din cauza crizei energetice: „Ne punem întrebarea dacă la iarnă vom mai recolta ceea ce este deja în câmp”

Legumicultorii din Europa sunt disperați și trag un semnal de alarmă cu privire la efectele creșterii preţului la gaze, care îi poate aduce pe cei care cultivă legume în sere în pragul falimentului.

Adio produselor vegetale cultivate în Europa, avertizează legumicultorii

Emmanuel Lefebvre, producător de andive la ferma sa din nordul Franţei, ar putea renunţa la activitate din cauza costurilor mari cu energia necesară pentru congelarea bulbilor recoltaţi, transmite Reuters.

„Ne punem întrebarea dacă la iarnă vom mai recolta ceea ce este deja în câmp”, a spus Emmanuel Lefebvre.

Te-ar putea interesa și: Mană cerească pentru crescătorii de animale! 185 de milioane de euro prin schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic

În același timp, doi fermieri francezi care şi-au reînnoit contractele cu furnizorul de electricitate pentru 2023 se plâng de preturile care au crescut alarmant, de peste 10 ori mai mult decât în 2021.

„În săptămânile următoare voi face planurile pentru noul sezon şi nu ştiu ce să fac”, spune Benjamin Simonot-De Vos, care cultivă castraveţi, tomate şi căpşuni în sudul Parisului.
„Dacă lucrurile vor continua aşa nu are sens să încep un nou an. Nu este sustenabil”, a adăugat Benjamin Simonot-De Vos.

Pe lângă problema creşterii explozive a preţurilor la energie, legumicultorii europeni se mai confruntă cu creșterea prețurilor la îngrăşăminte, ambalare şi transport, ceea ce pune în pericol marjele operaţionale.

Produsele vegetale cultivate în Europa vor dispărea, avertizează legumicultorii
Produsele vegetale cultivate în Europa vor dispărea, avertizează legumicultorii

Toți acești factori, precum şi creşterea ulterioară a preţurilor, va determina supermarketurile să treacă la legume produse în ţări mai calde precum Maroc, Turcia, Tunisia şi Egipt, avertizează legumicultorii europeni.

„Ne confruntăm cu o creştere generală a costurilor de producţie de aproximativ 30%”, spune Johannes Gross, director adjunct de vânzări la cooperativa agricolă Reichenau-Gemüse din Germania, care deţine sere care se întind pe aproximativ 60 de hectare. Energia a fost responsabilă pentru jumătate până la două treimi din costurile suplimentare, a precizat Johannes Gross.

„Unii colegi se gândesc să lase serele goale pentru a-şi menţine costurile la cel mai scăzut nivel posibil. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla anul următor”, a adăugat Johannes Gross pentru Reuters .

Asociaţia reprezentativă a proprietarilor de sere din Ţările de Jos, Glastuinbouw Nederland, se alătură plângerilor înaintate de colegii din breaslă și informează că până la 40% din cei 3.000 de membri ai săi se confruntă cu probleme financiare.

Citește și: Scumpiri pe toate planurile. Carnea de porc ar putea costa dublu. Cât vom ajunge să plătim pentru un kilogram de cotlet sau ceafă

Chiar şi în ţările care beneficiază de soare din abundenţă, ca Spania, cultivatorii de fructe şi legume se luptă cu o creştere de 25% a preţurilor la îngrăşăminte.

În aceste condiţii, directorul executiv al British Growers Association, Jack Ward, a precizat că este inevitabil ca producţia de fructe şi legume să se mute în ţările cu o climă mai caldă. „Vom muta producţia din ce în ce mai în sud, până în Spania, Maroc şi unele părţi din Africa”, a spus Jack Ward.

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci