Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la Universitatea Princeton din Statele Unite, a amenințat voalat Italia, chiar înainte de alegerile de duminică. Atitudinea Ursulei von der Leyen vine în contextul în care atât sondajele, cât și analiștii politici prevăd victoria unei alianțe de dreapta, condusă de Giorgia Meloni, de la Fratelli d Italia, avându-i ca aliați pe Matteo Salvini, Liga Nord și Silvio Berlusconi de la Forza Italia.
Fiind întrebată dacă există îngrijorări în interiorul Uniunii Europene cu privire la alegerile din Peninsulă von der Leyen a răspuns:
„Abordarea mea este că, indiferent de guvernul democratic care este dispus să lucreze cu noi, lucrăm împreună. Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, am discutat despre Ungaria și Polonia, avem instrumente”
Italienii nu au întarziat cu reacțiile, șeful Ligii Nord, Matteo Salvini a criticat afirmațiile șefei CE, susținând că denotă „o aroganță rușinoasă”. De asemenea, acesta a făcut o postare pe Twitter în care afirma:
„Ce este asta, o amenințare? Respectați votul liber, democratic și suveran al poporului italian!”
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat pentru reporterii de la Bruxelles că von der Leyen nu a încercat să intervină în politica italiană, ci că
„Ea sublinia rolul Comisiei ca gardian al tratatelor în ceea ce privește statul de drept”.
Discuțiile au apărut în contextul în care săptamâna trecută executivul Uniunii Europene a recomandat sancționarea Ungariei prin retragerea unei finanțări de 7,5 miliarde de euro, din cauza corupției. Ungaria este primul caz de acest fel în blocul celor 27 de țări în cadrul unei noi sancțiuni menite să protejeze mai bine statul de drept, a informat Reuters. UE acuza Ungaria de faptul ce anumite demersuri ale premierului Viktor Orban demonstrează depărtarea de la principiile de bază ale democrației, urmând modelul Poloniei.
UE a introdus noua sancțiune financiară în urmă cu doi ani tocmai ca răspuns la ceea ce consideră că reprezintă subminarea democrației în Polonia și Ungaria, unde premierul Viktor Orban a supus instanțele, mass-media, ONG-urile și mediul academic, precum și restricționarea drepturilor migranților, homosexualilor și femeilor în timpul celor peste un deceniu la putere.
Alte articole: Premierul Ciucă:„România trebuie modernizată și cu bani europeni!”Două jaloane PNRR atinse pentru educație.