- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Life Satisfaction 2024: Românii şi austriecii sunt cei mai fericiţi din Europa Centrală şi de Est

31 Oct, 17:52 • Dobran Viorel
Românii şi austriecii nu se bat doar în târgurile de Crăciun şi în Schengen, cele două popoare sunt despărţite de un singur procent în ceea ce priveşte nivelul de fericire măsurat în Europa Centrală şi de Est.
Life Satisfaction 2024: Românii şi austriecii sunt cei mai fericiţi din Europa Centrală şi de Est

Românii şi austriecii sunt cei mai mulţumiţi de viaţa lor dintre locuitorii din Europa Centrală şi de Est, relevă arată datele raportului „Life Satisfaction in CEE 2024”, realizat de Kantar România. În același timp, românii se arată semnificativ mai îngrijoraţi de creşterea sărăciei, posibile crize alimentare sau de apă pentru perioade mai lungi sau adâncirea diferenţelor economice dintre oameni. Potrivit șefului Consiliului Concurenței, România are cele mai mici prețuri la alimente din Uniunea Europeană.

Studiul Life Satisfaction 2024 dezvăluie cât de mulțumiți sunt locuitorii din Europa Centrală și de Est de viața lor în general și privind diferite aspecte: familia, cariera, viața socială, veniturile sau viața politică. Cercetarea abordează și amenințările actuale percepute de oameni, precum și atitudinea față de echilibrul dintre viața profesională și cea privată sau față de un stil de viață mai sănătos.

Creștere spectaculoasă a puterii de cumpărare, dar încă sub media europeană. Detalii despre situația economică!

Lumea de astăzi este văzută ca fiind dominată de teme precum războaie, conflicte, atacuri teroriste, schimbări climatice, crize economice și un viitor în general incert. Pentru români, creșterea sărăciei și polarizarea economică sunt fenomene mai îngrijorătoare decât pentru restul din regiune.

Life Satisfaction 2024. Principalele amenințări pentru o viață bună: războiul şi preţurile

Războiul este cea mai mare amenințare externă pentru jumătate din populația din Europa Centrală și de Est (52%), urmată de creșterile rapide și semnificative ale prețurilor bunurilor și serviciilor (37%) și de migrație, refugiați (36%).

Și pe români îi îngrijorează într-o măsură similară războiul (50%) și creșterea prețurilor (37%), dar – comparativ cu media regiunii – sunt semnificativ mai îngrijorați de: creșterea sărăciei (43% vs. 29%), posibile crize alimentare sau de apă pentru perioade mai lungi (24% vs. 12%) sau adâncirea diferențelor economice dintre oameni (27% vs. 20%), conform Life Satisfaction 2024.

Dar oamenii își doresc să fie fericiți, chiar și în cele mai dificile vremuri. Cât de mulțumiți sunt de viața lor acum? Pe de o parte, da, majoritatea oamenilor din Europa Centrală și de Est sunt mulțumiți de viața lor, la un nivel moderat, familia fiind factorul cheie al evaluării pozitive.

În ceea ce privește satisfacția generală față de viața lor, măsurată prin indicele TRIM, Austria (66), România (65) și Bulgaria (58) depășesc nivelul mediu regional de satisfacție; în timp ce în Cehia (54) satisfacția este pe medie, iar Slovacia (46) și Ungaria (36) înregistrează scoruri sub media de satisfacție pentru țările evaluate.

Austria are nivelul de satisfacție cel mai ridicat pe toate cele trei dimensiuni, potrivit Life Satisfaction 2024:

  • viața de familie (77),
  • viața profesională (66),
  • viața socială (68).

Totodată, în Austria vedem și distanța cea mai mică dintre cât de mulțumiți sunt de viața de familie și de cea profesională/socială, indicând un echilibru mai bun, dar și posibile influențe ale vieții de familie asupra celorlalte două dimensiuni.

Life Satisfaction 2024: Târgul de Crăciun de la Craiova

Românii sunt destul de aproape de nivelul din Austria al satisfacției cu viața de familie (73), însă la o distanță mai mare în privința vieții profesionale (58), dar mai ales vis-a-vis de cea socială (54 vs 68). Vedem așadar, în cazul românilor, un decalaj mai mare față de Austria, între satisfacția cu viața de familie și cele profesionale și sociale.

Exceptându-i pe ucraineni, slovacii și maghiarii au cel mai scăzut nivel de satisfacție pe toate cele trei dimensiuni,potrivit Life Satisfaction 2024.

Poziția a doua în clasament regional în privința satisfacției poate părea contradictorie, dat fiind procentul ridicat (43%) de români îngrijorați de creșterea sărăciei și care este cu mult peste media din regiune.

Știm și din alte studii că românii sunt printre europenii cei mai mulțumiți de viața pe care o au. Nivelul ridicat de satisfacție cu viața de familie (77) raportat de români și în studiul realizat de noi, poate indica familia drept un factor de compensare pentru diferitele lor îngrijorări. Familia oferă un sprijin emoțional și social puternic, care poate atenua efectele negative ale incertitudinii economice.

Aceste rezultate pot fi și o dovadă de realism sau de prudență: românii pot fi mulțumiți de situația lor de acum, dar se tem de viitor din cauza nesiguranței economice și a percepției de vulnerabilitate în fața schimbărilor economice. Mulți dintre ei își amintesc încă destul de bine criza din 2010.

Te-ar mai putea interesa și: Efectul juridico-economic al desfințării plafonării prețurilor la alimente din Ungaria pentru România. Decizia CJUE poate da măsurile economice peste cap

Satisfacția față de situația financiară a familiei urmează același tipar cu satisfacția generală față de viață, cu cele mai mari scoruri în Austria (77%), urmată de România (75%) și Bulgaria (70%), Cehia (69%) și Slovacia (64%), iar scoruri mai mici în Ungaria (52%) și doar 33% în Ucraina.

O relație inversă între mulțumirea față de venituri și îngrijorările legate de viitor este evidentă: cu cât oamenii sunt mai nemulțumiți de venituri, cu atât sunt mai preocupați de viitorul financiar.

Chiar și în țările mai optimiste, precum Bulgaria, România și Austria, jumătate din populație este îngrijorată de viitorul financiar. În Cehia, Slovacia și Ungaria nivelul îngrijorărilor este și mai mare (aproximativ 70%) și, desigur, în Ucraina, care se confruntă cu o incertitudine existențială enormă.

Life Satisfaction 2024: Toată regiunea este dezamăgită de sistemul politic

Doar 1 din 5 persoane din Europa Centrală și de Est este mulțumită de direcția în care se îndreaptă democrația din țara lor, de cum se guvernează și de cine îi reprezintă pe scena politică. Este totuși o excepție: în Austria scorurile pe toate dimensiunile vieții politice (măsurate înainte de alegerile parlamentare din septembrie 2024) sunt de două ori mai mari decât media din regiune.

Dar chiar și acolo, mai puțin de jumătate dintre ei sunt mulțumiți de administrația de stat, de dezvoltarea democrației și doar 30% sunt mulțumiți de cei care îi reprezintă în politică. Satisfacția cu viața politică este foarte scăzută în țările post-comuniste (de obicei sub 20%, cu o mică excepție în Cehia), cetățenii din toate țările sunt foarte sceptici, se precizează în raportul Life Satisfaction 2024.

Nici România nu face excepție, doar 1 din 10 persoane sunt mulțumite de cum sunt reprezentate la nivel politic (președinte, guvern, parlament etc.), înregistrând scorul cel mai mic alături de Ucraina (9%), Bulgaria (13%) și Ungaria (14%).

La fel de puțin mulțumiți sunt românii și de cât de independentă este justiția (12%) sau de cum funcționează administrația de stat (primăriile/consiliile locale, autoritățile centrale, ministerele etc.) cu doar 15% dintre ei fiind mulțumiți.

Life Satisfaction 2024: În căutarea sensului și al echilibrului

În regiunea noastră, găsirea sensului este o valoare cheie pentru majoritatea oamenilor. Aproximativ 80% din fiecare țară sunt de acord cu afirmația că în ultima vreme, m-am gândit mai mult la felul în care îmi petrec timpul și care sunt acele activități care sunt mai semnificative (benefice) pentru mine. În România se înregistrează cel mai ridicat nivel, 87% fiind de acord cu această afirmație.

Mai mult de jumătate din populația regiunii Europa Centrală și de Est dorește să trăiască mai mult și să lucreze mai puțin (cu excepția Ungariei și Ucrainei, unde sunt mai puțini). Cel mai mult își doresc acest echilibru, între viața profesională și cea privată, locuitorii din Bulgaria și cei din Cehia.

Dorința de a avea un stil de viață mai sănătos nu este doar un subiect mediatic, ci o atitudine importantă pentru jumătate din populația din Austria, România, Ungaria și Bulgaria, în timp ce slovacilor și cehilor nu le pasă la fel de mult (doar cca. 1/3), mai reiese din Life Satisfaction 2024.

Life Satisfaction 2024: Implicații pentru echipele de marketing

Ce înseamnă aceste rezultate, care sunt implicațiile pentru echipele de marketing care gestionează branduri active în România? “Din meta-analiza Kantar Blueprint for BrandGrowth știm că brandurile cresc dacă sunt diferite în mod relevant pentru mai multe persoane.

Având în vedere că 43% dintre români sunt îngrijorați de creșterea sărăciei iar 58% dintre ei de situația lor financiară viitoare, brandurile care se poziționează ca soluții la preocupările economice – cum ar fi accesibilitatea sau raport preț/calitate bun – pot rezona mai bine acum cu consumatorii. Această diferențiere este crucială pe o piață în care anxietatea economică este predominantă.

Aduc banii fericirea? Tu câtă fericire poţi cumpăra cu 100.000 de dolari? Ce spun vedetele din România

Pentru români, familia este un pilon de bază pentru nivelul ridicat de satisfacție cu viața lor. Brand managerii pot utiliza acest aspect pentru a crea campanii de comunicare și activări cu experiențe care să sublinieze valoarea familiei și ale relațiilor sociale apropiate, să vină cu beneficii care să răspundă la nevoile de grijă, siguranță.

Pe lângă elementele socio-economice (sărăcie, boli, polarizare), care îi preocupă în mod deosebit pe români, observăm și teme legate de mediu și schimbările climatice (degradarea mediului, dezastrele naturale, fluctuații mari ale temperaturilor). De exemplu, românii sunt de două ori mai îngrijorați decât media regională de posibile crize alimentare sau lipsa apei potabile. Acestea sunt dimensiuni importante ale sustenabilității.

Începând cu 2025, companiile cu mai mult de 50 de angajați trebuie să aibă un raport de sustenabilitate. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, sunt peste 4000 de companii care trebuie să facă asta. Acestea trebuie să înțeleagă foarte bine care sunt așteptările consumatorilor de la companiile din sectorul lor în materie de sustenabilitate, pentru că ele diferă de la un sector la altul.

Datele Life Satisfaction 2024 evidențiază nemulțumirea semnificativă existentă față de cum sunt reprezentați în viața politică și față de condițiile socio-economice, ceea ce poate duce la apatia consumatorilor români. Brandurile care interacționează emoțional și social cu aceștia, poate prin sprijinirea comunităților locale sau prin abordarea problemelor sociale, pot crea conexiuni mai puternice și pot predispune mai mulți oameni să aleagă produsele lor.

 

Chiriţoiu, despre Life Satisfaction 2024: : România, cele mai mici preţuri la alimente în UE

România a rămas în continuare ţara cu cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, în special la alimente, potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„România a trecut, ca toată Europa, printr-o perioadă inflaţionistă. (…) Acum, inflaţia, din fericire, se duce din nou spre cifre low-digit, undeva pe la 4-5% rată anuală, ceea ce e mai aproape de ce aveam noi înainte de perioada Covid. Din punctul nostru de vedere, şi nu numai al nostru, deşi am trecut prin inflaţia asta mare, totuşi România a rămas în continuare ţara cu cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană. Deci, avem în special la alimente cele mai scăzute preţuri din Uniune.

Un pic deasupra noastră, cu preţuri ceva mai mari, sunt Polonia şi Bulgaria. Am fost prevenit că nu mă va crede nimeni când spun asta şi sunt pregătit pentru mirare. Ideea e că, totuşi, România are în continuare cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană şi spune şi Eurostat”, a declarat Bogdan Chiriţoiu miercrui, la conferinţa „Concurenţa în sectoare cheie”, potrivit Agerpres.

Topul celor mai fericite țări din lume în 2024. România a pierdut 8 locuri în clasament într-un an

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Anul trecut, ţara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Finlanda este pe primul loc pentru al şaptelea an consecutiv.

Potrivit CNN, a apărut Raportul mondial al fericirii şi, încă o dată, ţările nordice se bucură de cele mai bune scoruri. Ţara nr. 1, Finlanda, se menţine în fruntea clasamentului de şapte ani la rând.

Raportul Life Satisfaction 2024 este primul care include un clasament separat pe grupe de vârstă şi aduce veşti proaste în ceea ce priveşte satisfacţia vieţii în rândul tinerilor din unele părţi ale lumii.

Generaţia Z: Scopul în viaţă, mai important decât banii, pentru fericire pentru 50% dintre tinerii de până în 26 de ani

Fericirea a scăzut atât de mult în rândul tinerilor din America de Nord, încât tinerii din această ţară sunt acum mai puţin fericiţi decât cei în vârstă. Aceste scoruri scăzute au ajutat la scoaterea Statelor Unite din primele 20 de locuri pe lista generală pentru prima dată de la prima publicare a raportului, în 2012.

Dar scăderea în clasament a SUA şi a altor ţări s-a datorat şi faptului că alte naţiuni – în special câteva din Europa de Est – au înregistrat creşteri binevenite în ceea ce priveşte fericirea.

Finlanda este din nou cea mai fericită ţară din lume

Finlanda este din nou cea mai fericită ţară din lume, potrivit raportului anual care marchează Ziua Internaţională a Fericirii a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 martie.

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat în peste 140 de ţări. Ţările sunt clasate în funcţie de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieţii lor în cei trei ani precedenţi, în acest caz, între 2021 şi 2023. Raportul este un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre, Reţeaua de soluţii pentru dezvoltare durabilă a ONU şi un comitet editorial.

Cursuri de fericire în Finlanda

Finlanda, ţară cu vreme rece, are multe de învăţat când vine vorba de condiţiile sociale potrivite pentru fericire.

Sondajul cere fiecărui participant să îşi noteze viaţa ca întreg, luând în considerare ceea ce apreciază, a declarat John Helliwell, profesor emerit de economie la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia, şi editor fondator al World Happiness Report.

„Şi afli că Finlanda este destul de bogată în toate aceste lucruri, cum ar fi faptul că portofelele sunt returnate dacă sunt scăpate pe stradă, că oamenii se ajută unii pe alţii zi de zi, că oportunităţile de sănătate şi educaţie sunt de foarte bună calitate şi distribuite universal – astfel încât toată lumea iese mai mult sau mai puţin la fel de la poarta de start”, a spus el.

De asemenea, el a remarcat că Finlanda are imigranţi fericiţi.

Raportul analizează şase variabile-cheie pentru a explica evaluările vieţii: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranţa de viaţă sănătoasă, libertatea, generozitatea şi percepţia corupţiei.

Țările nordice, în top

Vecinii nordici ai Finlandei au obţinut, de asemenea, scoruri ridicate în mod fiabil, cu Danemarca (nr. 2), Islanda (nr. 3) şi Suedia (nr. 4) în primele cinci locuri, iar Norvegia (nr. 7) se situează confortabil în top 10.

Având în vedere războiul cu Hamas, Israelul ar putea fi o surpriză pe locul 5, deşi ţara se află în top 10 din 2022. Autorii raportului subliniază faptul că clasamentul se bazează pe o medie de trei ani, care deseori atenuează efectul „evenimentelor cataclismice care au loc în timpul unui anumit an”.

În plus, momentul realizării sondajului joacă în mod evident un rol atunci când există o criză. Sondajul din Israel a fost realizat după atacul Hamas din 7 octombrie, dar înainte de mare parte din războiul care a urmat. Astfel, deşi evaluările vieţii au scăzut brusc, aceste scoruri au reprezentat doar o treime din medie.

Raportul, care se bazează în mare măsură pe sondajul Gallup World Poll, include, de asemenea, o clasare a Palestinei pe locul 103, deşi statutul său de stat nu este recunoscut pe scară largă. Sondajul a fost realizat în teritoriile palestiniene din Gaza şi Cisiordania înainte de evenimentele din 7 octombrie.

Ţările de Jos (nr. 6), Luxemburg (nr. 8), Elveţia (nr. 9) şi Australia (nr. 10) completează topul 10.

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Anul trecut, ţara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii.

Statele Unite ies din top 20

Statele Unite (nr. 23) şi Germania (nr. 24) au ieşit din top 20 în parte din cauza creşterii fericirii în rândul altor ţări – în special Cehia (nr. 18), Lituania (nr. 19) şi Slovenia (nr. 21). Regatul Unit a ocupat locul 20.

În timp ce Lituania s-a clasat pe locul 19 în acest an pe lista generală, în rândul respondenţilor cu vârsta sub 30 de ani, aceasta a fost nr. 1 în topul celor mai fericite ţări în 2024. Pentru cei cu vârsta peste 60 de ani, Lituania s-a clasat pe locul 44.

În Statele Unite şi Canada, scorurile de fericire ale persoanelor sub 30 de ani au fost mult mai mici decât cele ale persoanelor cu vârsta de 60 de ani şi peste. În rândul persoanelor sub 30 de ani, SUA s-a clasat pe locul 62, în timp ce pentru persoanele de 60 de ani şi mai în vârstă, a fost pe locul 10. Canada a fost pe locul 58 în rândul tinerilor şi pe locul 8 pentru cei de 60 de ani şi peste.

Australia şi Noua Zeelandă, într-o măsură mai mică, au înregistrat, de asemenea, clasări mult mai scăzute în rândul tinerilor.

Cele mai fericite 20 de ţări din lume în 2024

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Suedia

5. Israel

6. Olanda

7. Norvegia

8. Luxemburg

9. Elveţia

10. Australia

11. Noua Zeelandă

12. Costa Rica

13. Kuweit

14. Austria

15. Canada

16. Belgia

17. Irlanda

18. Cehia

19. Lituania

20. 20. Regatul Unit

Afganistanul rămâne cea mai slab clasată ţară din lume în ceea ce priveşte fericirea. Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo se află, de asemenea, pe ultimele locuri.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci