- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lira sterlină, cea mai performantă monedă în 2023, între valutele ţărilor G10

07 Apr, 18:39 • Dobran Viorel
Lira sterlină a rămas aproximativ neschimbată în raport cu dolarul, tranzacţionându-se la aproximativ 1,2455 dolari pe unitate.
Lira sterlină, cea mai performantă monedă în 2023, între valutele ţărilor G10

Lira sterlină este cea mai performantă monedă între valutele ţărilor membre ale G10 (Grupul celor zece), în 2023, iar unii analişti consideră că aprecierea monedei britanice poate continua pe termen mediu, transmite CNBC.

Moneda britanică a crescut cu peste 3% faţă de dolar de la începutul anului, iar miercuri atins un maxim din ultimele 10 luni, alimentată în principal de date economice peste aşteptări şi de slăbirea dolarului.

Lira sterlină a rămas aproximativ neschimbată în raport cu dolarul, tranzacţionându-se la aproximativ 1,2455 dolari pe unitate.

Moneda a revenit spectaculos de la minimele record înregistrate în septembrie, după ”minibugetul” dezastruos al fostului prim-ministru Liz Truss, potrivit News.ro.

Deutsche Bank a remarcat că piaţa a intrat în 2023 cu prea puţine investiţii în lire sterline, având în vedere sentimentul excesiv de sumbru, alimentat de previziunile economice negative din partea FMI, a Băncii Angliei şi a Biroului pentru Responsabilitate bugetară din Regatul Unit (OBR) – toate acestea proiectând recesiuni îndelungate.

Economia britanică a evitat până acum recesiunea şi a înregistrat în ianuarie o creştere mai puternică decât erau aşteptările.

Previziunile au fost acum îmbunătăţite, iar OBR nu mai anticipează o recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de creştere negativă, pentru 2023.

Românii au cheltuit 6,3 miliarde de euro pe cumpărături online în 2022. 66% din utilizatorii de internet din România au plasat cel puțin o comandă

Poziţia fiscală a ţării s-a îmbunătăţit puternic, datorită în mare parte scăderii drastice a preţurilor gazelor, iar sprijinul fiscal suplimentar din partea guvernului a alimentat încrederea.

Cu toate acestea, imaginea nu este încă în întregime roz. Regatul Unit rămâne singura economie majoră din G7 care nu şi-a recuperat nivelul de producţie dinainte de Covid, iar inflaţia este încă în două cifre.

Gospodăriile britanice continuă să se confrunte cu facturile mari la alimente şi energie, în timp ce lucrătorii dintr-o serie de sectoare au lansat greve în masă în ultimele luni, pe fondul disputelor legate de condiţiile de muncă şi salarii.

Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor până la cel mai ridicat nivel din 2008, în timp ce factorii de decizie se confruntă cu o inflaţie constant ridicată.

Piaţa anticipează o probabilitate de 63% pentru o creştere suplimentară de un sfert de punct procentual la întâlnirea conducerii băncii centrale din luna mai.

Curs valutar BNR, 7 aprilie 2023 | Leul crește comparativ cu euro şi dolarul

Curs valutar BNR, 7 aprilie 2023. Moneda națională crește, vineri, atât în raport cu euro, cât și cu dolarul american, după cum arată cursul BNR.

Lira sterlină, cea mai performantă monedă în 2023

Cursul pentru euro anunțat de Banca Națională a României (BNR) astăzi este de 4,9367 lei, în scădere față de ziua precedentă, când ajunsese la 4,9370.

Astfel, euro este în scădere joi cu 0.0003 lei, iar moneda națională a înregistrat o creștere.

Dolarul american a scăzut joi la 4,5233 lei de la 4,5283 lei, valoare înregistrată joi, ceea ce înseamnă o scădere de 0,0050 lei.Se observă o ușoară scădere și-n cazul lirei sterline. Față de joi, 6 aprilie 2023, moneda britanică a scăzut cu -0.0180. Pe 6 aprilie, cursul valutar BNR arăta că o liră sterlină este 5.6452 lei.

La alții se poate, lira sterlină merge bine! Marea Britanie va aproba cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani! Englezii vor trece lejer prin criza financiară

Un dezvoltator vinde case cu o singură liră sterlină, într-un cartier nou construit

Un dezvoltator din Marea Britanie schimbă radical piața imobiliară, după ce a decis să-i ajute pe cei care au muncit din greu, ani de zile, dar nu au reușit să economisească suficient pentru a-și îndeplini visul de a avea propria casă, scrie Daily Mail. Astfel, a decis să ofere 100 de case din complexul nou construit la un preț infim. Există, însă, și o condiție.

În noul complex rezidențial Marches din orașul Wolverhampton, doritorii pot cumpăra case cu trei sau patru camere. În complex sunt disponibile 300 de locuințe, iar 100 dintre acestea costă o liră sterlină, fiecare, pentru cei care le vor închiria pe o perioadă de 25 de

Schema permite localnicilor să acumuleze o primă de fidelitate prin rate lunare, care pot fi solicitate înapoi în numerar atunci când părăsesc proprietatea sau pot fi folosite ca depozit după 20 de ani. După ce au locuit în casa respectivă timp de 25 de ani, o  pot cumpăra pentru doar o liră sterlină. Doritorii trebuie doar să achite o taxă de 1.000 de lire sterline pentru a se înscrie în program.

Aaron Parsons, 32 de ani, și Tim Perry, 30 de ani, sunt printre primii care au aplicat cu succes pentru schema „Help to Own”. Înainte să-și găsească locuința de vis, datorită acestui program, Tim locuia într-un apartament social sau pe la prieteni.

Urmărește Daily Business pe Google News