- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. Armata devine obligatorie!

16 Aug, 21:00 • Preda Silvia
Armata devine obligatorie într-o țară din UE! Autoritățile vor introduce un serviciu militar obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani.
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. Armata devine obligatorie!

Croaţia, țară membră NATO, a anunțat că va introduce un serviciu militar obligatoriu. Durata va fi de două luni, transmit autoritățile. Potrivit oficialilor, cei vizați sunt bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani.

Armata pentru acești bărbați devine obligatorie începând din ianuarie 2025. Ministrul croat al apărării, Ivan Anusic, a propus măsura la începutul acestui an, dar atunci nu a oferit detalii despre durata stagiului militar şi nici despre pregătirea inclusă.

Premierul de centru-dreapta Andrej Plenkovic a susținut atunci că e necesar să fie reintrodus serviciul militar obligatoriu, făcând referire la războiul din Ucraina.

Croaţia introduce armata obligatorie

Citește și: Armata obligatorie în România. Traian Băsescu: „Ai obligația să reziști 30 de zile”

Cele două luni de stagiu militar obligatoriu vor include o instrucţie de bază pentru trupele de infanterie. Guvernul croat estimează că între 4.000 şi 4.500 de tineri vor fi instruiţi în fiecare an în trei cazărmi.

Croaţia introduce armata obligatorie
Croaţia introduce armata obligatorie

Tinerii care vor termina stagiul militar au posibilitatea ca la finalul celor două luni să urmeze o carieră militară profesionistă.

Croaţia a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2008 şi a format o armată profesionistă înainte de a se alătura NATO.

MApN a scos la concurs peste 2.000 de posturi de soldaţi profesionişti

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunță că desfăşoară activităţi de recrutare pentru peste 2.000 de posturi de soldaţi şi gradaţi profesionişti.

Pentru această serie au fost introduse în Planul de recrutare 2.115 locuri, fără cote de gen, în 41 de judeţe din ţară şi în Municipiul Bucureşti, transmit autoritățile.

MApN face angajări. Calendar proces de recrutare şi selecţie:

  • înscrierea candidaţilor: 05.08 – 13.09.2024
  • selecţia candidaţilor: 12.08 – 20.09.2024
  • efectuarea examinării medicale în unităţile sanitare militare: 19.08 – 28.09.2024
  • termen final de întocmire a dosarelor de candidat: 18.10.2024.

Vezi și: Traian Băsescu dă de pământ cu tinerii din România: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu