Senatul a votat! Vârsta de pensionare din Franța crește de la 62 la 64 ani, așa cum susține digi24.ro. Vestea nu a fost primită bine de cetățeni, având în vedere că mai multe proteste violente au luat naștere, pe lângă cele deja manifestate în ultimele zile.
În ciuda tuturor protestelor violente desfășurate în Franța în ultimele zile, senatul a luat o decizie: vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 ani. Articolul a fost adoptat miercuri spre joi, în această săptămână, chiar dacă prevederea a fost contestată în mai multe rânduri.
Votul crucial reprezintă o piedică pentru pilonii sistemului social din țară. Mai multe sectoare din economie, precum energie sau transporturi, își încetează spontan activitatea și rămân în grevă.
Senatul a dat undă verde acestei propuneri legislative cu 201 voturi pentru și 115 împotrivă. Cu toate acestea, toate sondajele de opinie realizate arată că reforma este foarte impopulară. Adoptarea prevederii care duce la creșterea vârstei de pensionare este o victorie pentru executiv, care încearcă din răsputeri să accelereze și să grăbească procedura parlamentară, fără să recurgă la articolul 49-3 din Constituție, care permite adoptarea unui text fără vot.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Prețul laptelui depășește orice record în România. Un litru de lapte este mai scump decât în Franța, Spania sau Belgia
„Mă bucur că dezbaterile au permis să se ajungă la acest vot”, a scris pe pagina de Twitter prim-ministrul Elisabeth Borne.
În Adunarea Națională, articolul nu a putut fi examinat din cauza lipsei de timp și a calendarului restrâns al discuțiilor impuse de guvern, dar și din cauza opoziției. Executivul speră că Senatul va vota ansamblul textului până duminică, mai exact, până la termenul limită, stabilit chiar de el.
O comisie mixtă de deputați și senatori se vor reuni pentru a încerca să stabilească conținutul textului, ulterior, adoptarea definitivă a reformei va putea interveni pe 16 martie. Franța a fost paralizată de proteste în ultimele zile. Peste trei milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea în fața modificărilor care erau propuse la nivelul reformei sistemului de pensii. Mai multe sindicate au cerut intrarea în grevă, iar acest lucru s-a întâmplat ulterior. Școlile s-au închis, în măsura în care nici profesorii nu au mai acceptat să lucreze în acest context.
Citește și: MAE avertizează românii din Franța. Greva generală se prelungește și afectează circulația feroviară