Decizie fără precedent! Comisia Europeană a decis ca taxa pe carbon să intre în vigoare din septembrie 2023, informează economedia.ro. Primele informații arată că taxa este introdusă cu scopul de a păstra competitivi producătorii și pentru a evita relocarea producției din Uniunea Europeană în țările terțe.
Comisia Europeană introduce o taxă pe carbon, care se va aplica importurilor de produse din industrii intens poluante, adică pentru producătorii de ciment, fontă, fier și oțel, aluminiu, îngrășăminte, energie electrică și hidrogen, toate acestea fiind considerate „produse CBAM”. Regulamentul UE 956/2023 privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră a fost publicat în luna mai a acestui an, în ceea ce privește Taxa pe Carbon (CBAM), aplicabilă de la 1 octombrie 2023.
Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană, noi reguli pentru vânzarea jucăriilor în UE. Toate produsele vor avea nevoie de pașaport digital
În baza noului regulament, importatorii de produse de produse CBAM trebuie să achiziționeze „certificate CBAM” începând cu 2026, pentru a-și acoperi emisiile de carbon, la prețuri corespunzătoare tarifului actual al carbonului din UE. Importatorii produselor CBAM trebuie să se înregistreze individual sau prin intermediul unui reprezentant la autoritățile naționale. Prețul certificatelor va fi calculat în raport cu prețul mediu săptămânal de licitație al certificatelor EU ETS, exprimat în EUR/tonă de CO2 emis. Perioada de tranzacție, în care importatorii vor avea numai obligații de raportare a emisiilor încorporate în produsele CBAM importate, se va desfășura de la 1 octombrie 2023 până pe 31 decembrie 2024.
Informațiile vor fi raportate de către declarantul autorizat în cadrul CBAM într-o bază de date electronică. Prima raportare trebuie depusă până la 31 ianuarie 2024, dacă vorbim despre mărfurile importate în cel de-al patrulea trimestru al anului 2023. Pentru perioada de tranziție (1 octombrie 2023 – 31 decembrie 2025) a fost publicat deja Proiectul de Regulament privind aplicarea Regulamentului (UE) 2023/956 privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră.
Importatorilor de produse CBAM le este recomandat să analizeze impactul acestor modificări asupra activității companiei. Totodată, acestora li se recomandă să aibă în vedere următoarele acțiuni importante:
Vezi și: Care va fi mixul energetic al României în 2030. Este cerut de Comisia Europeană