Atenționare de călătorie pentru români. O țară din Europa prelungește controalele la frontierele terestre, până la finalul anului
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), autorităţile unei țări din Europa au luat decizia de a extinde cu încă 6 luni controalele la punctele de frontieră terestre, până la 21 decembrie 2024.
Alertă de călătorie pentru Slovenia
MAE a emis O atenţionare de călătorie pentru Slovenia, unde autorităţile au decis să extindă cu şase luni controalele la punctele de frontieră terestre cu Ungaria şi Croaţia. Așadar, românii care călătoresc vara aceasta în una dintre cele mai căutate destinații din 2024 trebuie să știe că se pot crea cozi la vămi, iar timpul de așteptare să crească.
Astfel, MAE recomandă cetăţenilor români să se asigure că au în permanenţă asupra lor, pe timpul călătoriei spre şi dinspre Republica Slovenia, un act de identitate valabil (paşaport sau carte de identitate naţională).
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ljubljana: +386 1 5058294, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatori în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Slovenia: +386 40980068.
MAE recomandă, totodată, consultarea paginilor de Internet: https://ljubljana.mae.ro şi www.mae.ro.
De ce să nu ratezi Slovenia vara aceasta? 10 obiective care te vor convinge
- Lacul Bled:
Situat în Alpii Iulieni, Lacul Bled este faimos pentru apele sale cristaline și insula pitorească cu o biserică în mijloc. Castelul Bled, aflat pe o stâncă abruptă deasupra lacului, oferă o priveliște uimitoare.
- Peștera Poastojna:
Una dintre cele mai mari și mai impresionante peșteri din lume, Peștera Postojna se întinde pe aproximativ 24 de kilometri și este renumită pentru formațiunile sale carstice spectaculoase.
- Castelul Predjama:
Acest castel medieval spectaculos este construit în gura unei peșteri și este situat la aproximativ 10 kilometri de Peștera Postojna. Este cunoscut pentru arhitectura sa unică și legendele legate de cavaleri.
- Parcul Național Triglav:
Un parc național impresionant ce include muntele Triglav, cel mai înalt vârf din Slovenia. Parcul este ideal pentru drumeții, alpinism și explorarea naturii.
Vezi și: 30.000 de lei de la stat printr-un program foarte popular. Guvernul anunță cine beneficiază în 2024
- Ljubljana:
Capitala Sloveniei este un oraș plin de viață, cu o arhitectură frumoasă și multe atracții, cum ar fi Castelul Ljubljana, Piața Prešeren și Podul Dragonului. Orașul este, de asemenea, cunoscut pentru atmosfera sa boemă și culturală.
- Piran:
Un oraș istoric situat pe coasta Adriaticii, Piran este faimos pentru străzile sale înguste, clădirile venețiene și atmosfera romantică. Piața Tartini și biserica Sf. Gheorghe sunt atracții deosebite.
- Peșterile Škocjan:
Un alt complex carstic impresionant, Peșterile Škocjan sunt listate ca Patrimoniu Mondial UNESCO și sunt cunoscute pentru râul subteran și sălile mari cu stalactite și stalagmite.
- Valea Soča:
Această vale pitorească este cunoscută pentru râul său turcoaz și peisajele dramatice. Este un loc popular pentru rafting, caiac, drumeții și alpinism.
- Castelul Celje:
Un castel medieval impresionant situat în orașul Celje, Castelul Celje oferă o priveliște panoramică asupra orașului și o incursiune în istoria regiunii.
- Maribor:
Al doilea oraș ca mărime din Slovenia, Maribor este cunoscut pentru podgoriile sale și festivalurile de vin. Aici se află, de asemenea, cea mai veche vie din lume, situată pe clădirea Vilei Vinului.