Sobele pe gaz omoară anual 40.000 de europeni, dublu față de numărul victimelor accidentelor rutiere, prin gazele toxice pe care le emit în timpul gătitului, relatează un raport sprijinit de Fundația europeană pentru climă.
Conform studiului, aragazele cu gaz reduc în medie speranța de viață cu aproximativ doi ani. Cercetarea a fost realizată pe gospodării din UE și Marea Britanie, considerând cauza deceselor premature, expunerea la NO₂ emis de aragazele cu gaz. Această cifră conservatoare ia în vedere doar efectele NO₂, nu și alte gaze precum monoxidul de carbon și benzenul, care facilitează și ele la poluarea din locuințe.
România se regăsește printre țările cu cel mai mare număr de gospodării care utilizează gaz la gătit.
Unul din trei gospodării din UE folosește aragazele cu gaz, dar procentul este mult mai mare în România, Italia și Ungaria, trecând de 60%. Dispozitivele respective acționează pe bază de combustibil fosil, emitenți toxici ce pot inflama căile respiratorii. În absența unor reglementări drastice privind calitatea aerului interior, situația s-ar menține fără îmbunătățiri semnificative.
„Amploarea problemei este mai gravă decât am crezut”, avertizează Juana María Delgado-Saborit, cercetător principal la Universitatea Jaume I din Spania, conform The Guardian.
România se află într-o situație destul de riscantă, fiind printre țările cu cel mai mare număr de gospodării care folosesc gaz la gătit, mai exact peste 60%, alături de Italia, Țările de Jos și Ungaria.
Ai mai putea citi și: Au început lucrările pentru cea mai așteptată autostradă din România. Cum va arăta A13
Cercetătorii au constatat că există 36.031 de decese premature în fiecare an în UE din cauza aragazurilor.
Experții afirmă că cifrele sunt foarte îngrijorătoare, pentru că studiul a luat în calcul doar efectele dioxidului de azot (NO2), nu și ale altor gaze nocive precum monoxidul de carbon și benzenul.
„La fel ca țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății – și, la fel ca țigările, mașinile de gătit cu gaz sunt un mic foc care ne umple casa cu poluare”, explică Sara Bertucci de la Alianța Europeană pentru Sănătate Publică.
Pentru protecție, experții sunt de părere că deschiderea ferestrelor și folosirea hotei în timpul gătitului ar ajuta.
Organizațiile de sănătate publică, precum Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), cer o tranziție moderată de la aragazele cu gaz la cele electrice.
În această privintă, recomandările includ limite de emisii, subvenții pentru electrocasnice cu grad mai mic de poluare și etichetarea dispozitivelor periculoase cu avertizări. Totodată, oamenii sunt sfătuiți să ia măsuri de protecție temporare, cum ar fi ventilarea și folosirea hotei în timpul gătitului care ar diminua expunerea la gaze nocive.
Te-ar mai putea interesa și: Tonul din conserve este contaminat cu mercur, arată un nou raport. Semnalul de alarmă tras de organizații