În Islanda a fost inaugurată cea mai mare instalație proiectată pentru a capta dioxidul de carbon din aer, precum un aspirator uriaș. De miercuri, „Mammoth”, a doua instalație de captare a dioxidului de carbon din aer consturită de compania elvețiană Climeworks în această țară, a început să funcționeze. Aceasta este de 10 ori mai mare decât Orca, prima instalație de acest gen, care s-a deschis în 2021, notează CNN.
Tehnologia folosită pentru Mammoth, captarea dioxidului de carbon din aer, cunoscută și sub denumirea de „direct air capture” sau DAC, este concepută pentru a aspira aerul și a-l purifica de carbon folosind substanțe chimice. După captare, carbonul poate fi depozitat direct în subteran, reciclat sau transformat în produse solide. Climeworks intenționează să transporte carbonul în straturile subterane, unde va fi natural transformat în piatră, asigurând astfel că carbonul rămâne blocat permanent sub această formă.
Climeworks, compania din spatele Mammoth, colaborează cu firma Carbfix pentru implementarea acestui proces de captare a carbonului. Întreaga operațiune este alimentată cu energie provenită din energia geotermală disponibilă în Islanda. Tehnologiile precum DAC și altele din noul val de soluții devin tot mai atractive pentru guverne și sectorul privat, pe măsură ce preocupările legate de arderea combustibililor fosili cresc în importanță.
Reclaiming control of our climate future:
Mammoth, the world’s largest direct air capture and storage plant, is now operational in Iceland.Join us in celebrating this monumental step towards combating climate change.https://t.co/Monql6GqqI@Carbfix #carbonremoval pic.twitter.com/9QAt9BrFBl
— Climeworks (@Climeworks) May 8, 2024
Te-ar putea interesa și: Țările din Uniunea Europeană cer o amânare de 10 ani pentru a reduce poluarea aerului. Planurile Bruxellesului, „nerealiste” și „inacceptabile”
În 2023, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a atins un nou record, ceea ce încurajează proiecte ca Mammoth. Pe măsură ce planeta se încălzește din ce în ce mai mult, având consecințe nefaste asupra vieții umane și mediului înconjurător, mulți cercetători subliniază necesitatea găsirii unor noi modalități de eliminare a carbonului din atmosferă. Acestea ar trebui să complementeze eforturile de reducere a consumului de combustibili fosili într-un ritm accelerat.
Cu toate acestea, tehnologiile de eliminare a carbonului inclusiv cea folosită pentru Mammoth, cum ar fi DAC, continuă să fie în centrul unor dezbateri aprinse. Ele sunt criticate pentru costurile lor, consumul ridicat de energie și lipsa eficienței demonstrate la scară largă. Lili Fuhr, director al programului de economie bazată pe combustibili fosili al Centrului pentru Dreptul Internațional al Mediului, a remarcat că această tehnologie „este plină de incertitudini și riscuri ecologice”.
În iunie 2022, Climeworks a demarat construcția instalației Mammoth, declarată cea mai mare de acest tip de pe glob. Dotată cu un design modular, dispune de 72 de „containere de colectare”, reprezentând aspiratoarele de carbon ale mașinăriei, care pot fi dispuse în straturi și transportate cu ușurință. În prezent, doar 12 astfel de dispozitive sunt în funcțiune, iar în lunile următoare se va adăuga și altele.
La capacitatea sa maximă, Mammoth va putea capta 36.000 de tone de carbon din atmosferă pe an, conform declarațiilor Climeworks – echivalentul a 7.800 de mașini pe benzină scoase de pe drumuri timp de un an. Compania nu a dezvăluit costul exact al fiecărei tone de carbon captate, însă a indicat că acesta se situează mai aproape de pragul de 1.000 de dolari pe tonă decât de cel de 100 de dolari pe tonă, considerat un punct critic pentru ca tehnologia să devină viabilă și accesibilă.