- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Mammoth, cel mai mare „aspirator” de poluare și-a început activitatea. Cum funcționează tehnologia revoluționară pe care o folosește

11 May, 12:48 • Adrian Popovici
Climeworks, alături de Carbfix, au anunțat că „Mammoth”, cea mai mare instalație de captare a dioxidului de carbon din lume și-a început activitatea.
Mammoth, cel mai mare „aspirator” de poluare și-a început activitatea. Cum funcționează tehnologia revoluționară pe care o folosește

În Islanda a fost inaugurată cea mai mare instalație proiectată pentru a capta dioxidul de carbon din aer, precum un aspirator uriaș. De miercuri, „Mammoth”, a doua instalație de captare a dioxidului de carbon din aer consturită de compania elvețiană Climeworks în această țară, a început să funcționeze. Aceasta este de 10 ori mai mare decât Orca, prima instalație de acest gen, care s-a deschis în 2021, notează CNN.

Tehnologia folosită pentru Mammoth, captarea dioxidului de carbon din aer, cunoscută și sub denumirea de „direct air capture” sau DAC, este concepută pentru a aspira aerul și a-l purifica de carbon folosind substanțe chimice. După captare, carbonul poate fi depozitat direct în subteran, reciclat sau transformat în produse solide. Climeworks intenționează să transporte carbonul în straturile subterane, unde va fi natural transformat în piatră, asigurând astfel că carbonul rămâne blocat permanent sub această formă.

Climeworks, compania din spatele Mammoth, colaborează cu firma Carbfix pentru implementarea acestui proces de captare a carbonului. Întreaga operațiune este alimentată cu energie provenită din energia geotermală disponibilă în Islanda. Tehnologiile precum DAC și altele din noul val de soluții devin tot mai atractive pentru guverne și sectorul privat, pe măsură ce preocupările legate de arderea combustibililor fosili cresc în importanță.

Te-ar putea interesa și: Țările din Uniunea Europeană cer o amânare de 10 ani pentru a reduce poluarea aerului. Planurile Bruxellesului, „nerealiste” și „inacceptabile”

Cât de eficiente sunt proiectele ca Mammoth?

În 2023, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a atins un nou record, ceea ce încurajează proiecte ca  Mammoth. Pe măsură ce planeta se încălzește din ce în ce mai mult, având consecințe nefaste asupra vieții umane și mediului înconjurător, mulți cercetători subliniază necesitatea găsirii unor noi modalități de eliminare a carbonului din atmosferă. Acestea ar trebui să complementeze eforturile de reducere a consumului de combustibili fosili într-un ritm accelerat.

Cu toate acestea, tehnologiile de eliminare a carbonului inclusiv cea folosită pentru Mammoth, cum ar fi DAC, continuă să fie în centrul unor dezbateri aprinse. Ele sunt criticate pentru costurile lor, consumul ridicat de energie și lipsa eficienței demonstrate la scară largă. Lili Fuhr, director al programului de economie bazată pe combustibili fosili al Centrului pentru Dreptul Internațional al Mediului, a remarcat că această tehnologie „este plină de incertitudini și riscuri ecologice”.

Mammoth . Foto: X/Climeworks
Mammoth . Foto: X/Climeworks

În iunie 2022, Climeworks a demarat construcția instalației Mammoth, declarată cea mai mare de acest tip de pe glob. Dotată cu un design modular, dispune de 72 de „containere de colectare”, reprezentând aspiratoarele de carbon ale mașinăriei, care pot fi dispuse în straturi și transportate cu ușurință. În prezent, doar 12 astfel de dispozitive sunt în funcțiune, iar în lunile următoare se va adăuga și altele.

La capacitatea sa maximă, Mammoth va putea capta 36.000 de tone de carbon din atmosferă pe an, conform declarațiilor Climeworks – echivalentul a 7.800 de mașini pe benzină scoase de pe drumuri timp de un an. Compania nu a dezvăluit costul exact al fiecărei tone de carbon captate, însă a indicat că acesta se situează mai aproape de pragul de 1.000 de dolari pe tonă decât de cel de 100 de dolari pe tonă, considerat un punct critic pentru ca tehnologia să devină viabilă și accesibilă.

Citește și: Startup-urile din Brașov care își propun să reducă poluarea, ar putea primi finanțare de la Institutul European de Inovare

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci