Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a pus în discuție problema pensiilor speciale, pe care le-a definit ca fiind „obraznice”, punând accentul pe faptul că este exclus ca oficialii Comisiei Europene să ignore acest aspect.
„Eu aş mai avea răbdare cu pensiile speciale, pentru că, totuşi, avem de validat un jalon în relaţia cu Comisia şi cele trei condiţii mari care sunt cu referire la pensiile speciale şi mă refer aici la sustenabilitate, la trecerea lor în normalitate şi la impozitarea celor care depăşesc o anumită valoare considerată semnificativă, pensiile obraznice ca să le spunem aşa, mai pe direct, sunt lucruri pe care Comisia Europeană nu le va scăpa din vedere şi le va urmări”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri seară, la Digi 24.
Marcel Boloş a subliniat că atunci când ne referim la pensiile speciale există o problemă care privește moralitatea, tocmai pentru o parte dintre acestea depăşesc nivelul salariului preşedintelui ţării. Acesta a mai explicat că există şi problema contributivităţii în cazul pensiilor speciale.
„Într-un fel sau altul această problemă trebuie rezolvată, fiindcă discutăm de interesul şi stabilitatea financiară a României, şi nu spun lucruri doar ca să mă aflu în treabă, pentru că în joc sunt 2,8 miliarde euro şi inclusiv riscul acesta de a suspenda implementarea PNRR, pentru că avem două condiţii esenţiale: sistemul public de pensii, pe de o parte, şi decarbonizarea pe de altă parte, care sunt puncte tari, forte ale întreg PNRR-ului”, a explicat Boloş.
El a spus că trebuie găsite soluţii pentru pensiile care sunt peste o anumită valoare de referinţă, arătând că Comisia Europeană are la dispoziţie unele măsuri pe care le poate lua.
România continuă să plătească pensii speciale care pot depăși 20.000 de lei pe lună. În același timp, un sfert dintre pensionari primesc sub 1.000 de lei lunar. De multe ori, între cele două categorii nu există diferențe în ceea ce privește contributivitatea. Potrivit datelor CNPP (Casa Națională de Pensii Publice), în România sunt 9.950 de persoane care încasează pensii speciale, din care mai mult de jumătate sunt foști magistrați. Aceștia încasează cele mai mari sume, deși au contribuit cel mai puțin la sistemul de pensii.
Mai exact, 4.862 de foști magistrați au primit, în luna decembrie, o sumă medie de 21.333 de lei, din care statul a plătit aproape 20.000 de lei. Asta pentru că doar în 1.583 de cazuri, pensiile au fost calculate în funcție de contributivitate.