Marcel Boloș se află într-o vizită oficială la Washington, acolo unde a avut o cu oficialii Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional, Corporației Financiare Internaționale și cu reprezentanții agențiilor de rating S&P și Moody’s. După aceste discuții, ministrul Finanțelor a declarat că România va primi sprijin pentru consolidarea fiscală și stimularea investițiilor în infrastructură, transmite News.ro.
Delegația condusă de Marcel Boloș a avut întrevederi cu Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al Constituenței Olandeze, din care România face parte, și cu Antonella Bassani, vicepreședintele pentru Europa și Asia Centrală al Băncii Mondiale. Discuțiile s-au concentrat pe investițiile Băncii Mondiale în sectoarele cheie, cum ar fi educația, sănătatea, politici de dezvoltare orientate către o creștere verde și incluzivă, precum și pe gestionarea riscurilor în situații de dezastre.
Ministerul de Finanțe a transmis că s-a desfășurat o întâlnire cu echipa Departamentului pentru Afaceri Fiscale (FAD) din cadrul Fondului Monetar Internațional. Discuțiile conduse de Marcel Boloș au fost concentrate pe inițiativele de modernizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care urmează să conducă la o îmbunătățire a colectării cu 2,5% din PIB a veniturilor fiscale, precum și pe strategiile de combatere a evaziunii fiscale.
Te-ar putea interesa și: Anunțul ANAF pentru românii care obțin bani din chirii. Ce trebuie să facă până la finalul lunii mai 2024
„Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică şi suntem ferm angajaţi într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creşterea economiei româneşti şi susţinerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă şi incluzivă”, a subliniat ministrul Boloş.
În plus, Marcel Boloș a exprimat recunoștința față de Fondul Monetar Internațional pentru sprijinul constant acordat în domeniul administrației fiscale, prin intermediul seriei sale de asistențe tehnice.
Ministrul Finanțelor a subliniat că România se află într-un proces de modernizare, beneficiind de resursele provenite atât din fondurile europene, cât și din cele naționale, și de reformele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Marcel Boloș a subliniat că așteptările sunt ca aceste reforme să conducă la modernizarea statului român și a administrației publice, la consolidarea sustenabilității unor categorii de cheltuieli publice, ceea ce va contribui la menținerea unei creșteri economice într-un ritm similar cu cel experimentat până în prezent.
„Mizăm pe această creştere economică ca fiind unul din pilonii noştri de bază pentru o dezvoltare sustenabilă. De asemenea, avem în vedere consolidarea fiscală care să conducă la modernizarea sistemului nostru fiscal, prin măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale sau implementarea proiectelor de digitalizare.
România este angajată pe drumul acesta ireversibil al modernizării şi al implementării proiectelor de investiţii şi de asemenea, este angajată în a realiza reforme care să conducă la sustenabilitatea cheltuielilor publice pe care România le are”, a concluzionat ministrul Marcel Boloş.