Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-o conferință desfășurată la Bihor, sâmbătă, că România se confruntă în continuare cu probleme referitoare la Jalonul 206 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit informațiilor furnizate de Agerpres, oficialitățile europene consideră că impozitarea microîntreprinderilor este percepută ca fiind mult prea lejeră.
Marcel Ciolacu susține că au fost luate anumite măsuri în conformitate cu prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în special în ceea ce privește Jalonul 206. Cu toate acestea, el indică faptul că există semne de îngrijorare cu privire la implementarea acestor măsuri, mai ales în legătură cu impozitarea microîntreprinderilor. Comisia Europeană exprimă rezerve cu privire la faptul că nu au fost luate toate măsurile necesare pentru a corecta situația și că sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi în România este considerat prea lejer, comparativ cu așteptările lor, evidențiind similitudini cu practicile din paradisurile fiscale.
„S-au luat anumite măsuri în primul şi în primul rând pentru că ele au fost trecute în PNRR. Ele sunt trecute în Jalonul 206, care este în cererea de plată numărul 3, şi deja au venit anumite semne de întrebare. Şi am mai anunţat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu microîntreprinderile, pentru că, Comisia consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o ţară de mărimea României. De obicei, cer sistem de impozitare care se face în zona de offshore-uri”, a explicat Marcel Ciolacu.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, despre procesul intentat României de Pfizer: „Aş vrea să aud şi eu explicaţiile, de ce am cumpărat vaccinuri de asemenea sume”
Ciolacu a exprimat optimism cu privire la evaluarea pe care Fondul Monetar Internațional (FMI) o va realiza asupra situației economice a României.
„O misiune FMI condusă de Jan Kees Martijn va vizita Bucureștiul din 29 ianuarie – 1 februarie 2024, pentru vizita regulată a personalului FMI. Echipa Fondului va analiza evoluțiile economice și financiare recente și va actualiza perspective macroeconomice” , transmite FMI.
În prezent, România nu are un acord de finanțare activ cu Fondul Monetar Internațional (FMI), însă, în calitate de țară membră a Fondului, instituția financiară efectuează anual evaluări ale evoluției economiei noastre. Consultările reprezintă un exercițiu de supraveghere obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul acestor consultări, bazate pe Articolul IV, constă în analiza situației financiare și economice la nivel național, formulând în același timp recomandări generale referitoare la politicile monetare, financiare și economice, cu scopul de a asigura stabilitatea și o evoluție pozitivă în cadrul economiei.
„Noi avem o evaluare de ţară, pe care o face Comisia. Ni s-a spus ca vom închide cu un deficit de 7,8. Eu am promis ca voi închide cu un deficit cu minimum 0,5% mai puţin decât deficitul de anul trecut. Îmi cer scuze, am reuşit. Mai mult, am spus ca vom avea un buget până la sfârşitul anului şi voi prinde un deficit mai mic cu cel puţin 0,5% mai mic decât anul acesta. Îmi cer scuze, am reuşit să fie mai mic cu 5%. Să vedem şi prima execuţie pe primul trimestru, ca să fiu şi mai determinat”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.