- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Marcel Ciolacu promite că România va adera la Schengen în 2024! Negocieri intense cu cancelarul Nehammer

09 Oct, 23:23 • Bugiu ⁠Ana Maria
România va adera la Schengen terestru până la sfârșitul anului, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. El speră ca Austria să-și schimbe poziția până la consiliul JAI din decembrie.
Marcel Ciolacu promite că România va adera la Schengen în 2024! Negocieri intense cu cancelarul Nehammer

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va adera anul acesta la Schengen terestru, menționând că există un consiliu JAI programat pentru decembrie. El speră ca până atunci Austria să își schimbe poziția privind aderarea României și a precizat că este în contact cu cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit Antena 3 CNN.

„Ba da, se află pe agendă, nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri.

Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile”, a arătat Marcel Ciolacu.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu, revoltă față de condițiile inumane în care sunt tratați tinerii bolnavi. O clădire de 100 de ani, „o rușine pentru România”!

foto: Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu promite că România va adera la Schengen în 2024! Negocieri intense cu cancelarul Nehammer

Premierul s-a arătat optimist cu privire la data la care România va intra deplin în Spaţiul Schengen.

„România va adera anul acesta la Schengen terestru”, a adăugat Ciolacu.

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, și-a exprimat încrederea că România ar putea adera la spațiul Schengen cu frontierele terestre la începutul anului viitor. Deși la Consiliul JAI de joi nu se va lua o decizie concretă, Negrescu a cerut în Parlamentul European ca României să i se ofere o perspectivă clară privind aderarea până la sfârșitul acestui an.

„În cadrul Consiliului vor fi prezentate rezultatele aderării României pe cale aeriană şi maritimă la zona de liberă circulaţie. Rezultate bune.

De asemenea, rezultatele pozitive ale implementării proiectelor-pilot finanţate de Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor României. Astăzi, ţara noastră este un exemplu de bună practică ca urmare a implementării acestor proiecte pilot.

De aceea, există argumente pentru a avea acest vot pozitiv pentru ţara noastră. S-ar putea realiza un astfel de vot de încredere la nivel tehnic, cum s-a întâmplat şi anul trecut”, a spus Negrescu în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români.

Eurodeputatul PSD a menționat că, pentru a sprijini aderarea României la Schengen, el și alți reprezentanți ai autorităților române sunt în legătură cu Comisia Europeană și statele membre, inclusiv Austria.

„Aşadar, pe 10 octombrie nu o să se întâmple nimic concret, nu va fi un vot, dar se poate oferi această perspectivă şi putem să ştim exact poziţia fiecărui stat membru. Eu sunt încrezător că se poate obţine acest obiectiv până la finalul anului.

Evident, nu ţine doar de România, pentru că este un efort comun în a convinge şi partenerii din Austria, de ne asigura că alte state nu-şi schimbă poziţia. A se vedea anumite reacţii din Olanda sau chiar din Franţa cu privire la subiectul extinderii zonei de liberă circulaţie”, a tras el un semnal de alarmă.

Te-ar mai putea interesa și: Veste uriașă pentru românii care au nevoie de credit. Marcel Ciolacu: „Majorăm și bugetul schemei. Permitem și plata datoriilor restante”