Conform datelor oficiale prezentate joi, Marea Britanie a intrat în recesiune. Vestea pune și mai multă presiune pe clasa politică britanică, dar mai ales pentru conservatorii aflați la guvernare și asta deoarece alegerile generale vor fi organizate în doar câteva luni. În plus, după cum semnalează și analiștii politici, informațiile despre recesiunea în care se află UK reprezintă o nouă lovitură pentru credibilitatea premierului Rishi Sunak, care, la începutul mandatului, a numit creșterea economică drept una dintre cele cinci priorități ale guvernului, transmite CNN.
Conform Biroului de Statistică Națională al Regatului Unit, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 0,3% în ultimele trei luni ale anului 2023, după o contracție de 0,1% în perioada iulie-septembrie. O recesiunea este, de obicei, definită ca o perioadă de cel puțin două trimestre consecutive de contractare.
„Toate sectoarele principale au înregistrat scăderi, cu manufactura, construcțiile și sectorul en-gros fiind cele mai afectate, parțial compensate de creșteri în industria de ospitalitate și închirieri de mașini”, a declarat directorul de statistică economică al ONS, Liz McKeown. „Pe parcursul întregului an 2023, economia a fost în mare parte stagnantă”.
În acest context de recesiune, se estimează că PIB-ul Regatului Unit a crescut cu doar 0,1% anul trecut, reprezentând cea mai slabă creștere din 2009, cu excepția anului 2020, care a fost afectat de pandemie, în mijlocul unei crize financiare globale. Această cifră survine după o creștere de 4,3% înregistrată în 2022.
Acum premierul Sunak trebuie să gestioneze o recesiune, asta deși a promis să stimuleze creșterea economică ca una dintre principalele sale angajamente față de alegători anul trecut. Partidul Conservator pe care îl conduce a dominat politica britanică în mare parte a ultimelor șapte decenii, însă acum, odată cu ultimele probleme economice și cu conducerea care a trecut prin mâinile a mai mulți lideri în doar câțiva ani de la Brexit, laburiștii au șanse tot mai bune să câștige guvernarea.
Analiștii au explicat că gospodăriile britanice sunt pe cale să înregistreze prima scădere a nivelului de trai între două alegeri naționale consecvente de la cel de-al Doilea Război Mondial. Ruth Gregory, economist șef adjunct la Capital Economics, a afirmat că cifrele PIB-ului au o semnificație mai degrabă politică decât economică, deoarece alegătorii urmează să-și aleagă parlamentarii în două circumscripții joi.
„Prim-ministrul nu mai poate afirma credibil că planul său funcționează sau că a reușit să schimbe direcția în peste 14 ani de declin economic sub guvernarea Conservatorilor,” a declarat Rachel Reeves, expertă în economie din cadrul Partidului Laburist după anunțul despre recesiune.
Te-ar putea interesa și: Expert: „Fără banii Uniunii Europene am intra în recesiune”. Impactul crucial al finanţării UE asupra economiei României