Vineri, 23 septembrie, Guvernul britanic a prezentat cel mai ambițios proiect de reduceri de taxe, menit să reducă povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii. În paralel, Executivul Marii Britanii a anunţat și o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul de creştere pe termen lung al economiei, informează Reuters.
În alocuțiunea de propunere a ambițiosului proiect, Ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a reafirmat obiectivul premierului Liz Truss de a dubla ritmul de creştere economică anuală al Marii Britanii, până la 2,5% şi pentru prima dată, a avansat o cifră cu privire la planurile de cheltuieli ale noului premier.
„Planul nostru este să extindem partea de ofertă a economiei prin reduceri de taxe şi reforme…Astfel vom transforma ciclul vicios de stagnare într-un ciclu virtuos de creştere”, a declarat Kwasi Kwarteng în Parlament.
Te-ar putea interesa și: Pachet de „legi anticriză”. USR solicită reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 lei și zero taxe pe salariu
Conform proiectului depus in Parlament, cota superioară pentru impozitul pe venit va fi redusă de la 45% până la 40%. Norocoșii beneficiari ai acestei decizii care se va aplica începând cu luna aprilie 2023, sunt cei cei 629.000 de contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an.
O altă decizie parte a pachetului de masuri propus de ministrul de Finanțe britanic este reducerea taxei de timbru la achiziţionarea unei locuinţe. Oficialul și-a motivat decizia cu scopul incurajării familiilor din Albion să îşi permită să cumpere o casă.
În ideea stimulării sectorului de retail, vizitatorii din străinătate care fac cumpărături în Marea Britanie vor fi scutiți de la plata TVA:
„Marea Britanie primeşte milioane de turişti în fiecare an şi vreau ca străzile şi aeroporturile noastre, porturile şi centrele noastre comerciale să resimtă beneficiile economice. De aceea, am decis să introducem shopping-ul fără TVA pentru vizitatorii din străinătate”, a anunţat Kwasi Kwarteng.
Printre alte măsuri anunţate de către ministrul britanic se numără: limitarea dreptului la grevă în cazul eşecului negocierilor între sindicate şi angajatori, crearea a 38 de zone de investiţii, cu reglementări reduse pentru cei care vor să pornească o afacere, reducerea autorizaţiilor de construire, anularea unei programate majorări a accizelor pe alcool şi eliminarea unui plafon pentru bonusurile plătite bancherilor.
Ambițiosul proiect anunțat de guvernul Liz Truss a stârnit valuri pe piețele de capital din Marea Britanie: Investitorii au încercat să renunțe la obligațiunile guvernamentale britanice pe termen scurt în timp record, costul împrumuturilor pe parcursul a 5 ani înregistrând cea mai mare creștere din 1991, în timp ce Marea Britanie și-a majorat planurile de emitere a datoriilor pentru anul financiar curent cu 72,4 miliarde de lire sterline. Lira sterlină a scăzut sub 1,11 dolari pentru prima dată în 37 de ani.
Pe de altă parte, Partidul Laburist de opoziție nu a lăsat această ocazie să treacă fără să critice măsurile, numindu-le „un pariu disperat”.