Vladimir Putin a lansat o ofertă de nerefuzat țărilor africane. Președintele rus vrea să le ofere cereale gratuite, informează g4media.ro.
Vladimir Putin a deschis al doilea summit Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg pe data de 27 iulie, promițând că va livra cereale gratuite în 6 țări africane. Iată de ce președintele rus a lansat această ofertă.
Kremlinul poate conta întotdeauna pe neutralitatea sau sprijinul multor țări africane. Acest summit este văzut drept un test diplomatic și politic pentru Moscova. Vladimir Putin a menționat în discursul de deschidere că va livra până la 50.000 de tone de cereale gratuite în următoarele luni pentru 6 țări, mai exact Zimbabwe, Somalia, Eritreea, Mali, Republica Centrafricană și Burkina Faso.
Citește și despre: Agricultura europeană, pusă în pericol de ridicarea restricțiilor privind importurile de cereale ucrainene. „Trebuie să insistăm asupra menţinerii măsurii”
„Țara noastră poate înlocui cerealele ucrainene din punct de vedere comercial, dar și din punct de vedere al (livrărilor umanitare) gratuit”, a spus Putin.
„Cadrul în care Rusia și Africa interacționează s-a schimbat profund”, observă Vsevolod Sviridov, expert la Centrul de Studii Africane de la Universitatea de Economie din Moscova.
„Deci, evident că trebuie redefinite (aceste) relații”, adaugă el.
Vladimir Putin a discutat deja cu premierul etiopian Abiy Ahmed, apoi cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, aducându-le laude pentru proiectele comune dezvoltate în domeniul energiei. Rusia a încercat să consolideze relația cu Africa în ultimii ani. Totul s-a întâmplat în mod special prin prezența grupului paramilitar Wagner. Semn al acestui interes, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a efectuat deja două turnee pe continent de la începutul anului și până acum.
Moscova a refuzat să prelungească acordul pentru cereale semnat în iulie 2022 sub egida Națiunilor Unite și Turciei, prin care Ucraina a putut să-și exporte produsele agricole prin Marea Neagră. Acordul a permis ca aproape 33 milioane de tone de cereale să plece din porturile ucrainene. Putin și-a justificat decizia relatând că țările occidentale „obstrucționează” livrările de îngrășăminte și cereale rusești.
„Niciuna dintre condițiile acordului privind livrările rusești de cereale și îngrășăminte nu a fost îndeplinită”, a afirmat el.
Pentru Moscova și partenerii săi, identificarea unui teren comun este fundamentală. Delegațiile din 49 de țări africane erau așteptate la Sankt Petersburg, în ciuda „presiunii fără precedent”. Așadar, au existat mai puțini participanți decât la prima ediție, atunci când 45 de șefi de stat au făcut călătoria și 54 de țări au fost reprezentate, în 2019. Unul dintre cei mai așteptați invitaţi era președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Într-un comunicat al biroului acestuia s-a relatat că liderii vor discuta cu Vladimir Putin despre măsurile menite să creeze „condiții favorabile pentru o cale către pacea dintre Rusia și Ucraina”.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia fac apel la UE să extindă restricţiile la importul de cereale din Ucraina