Mark Rutte i-a transmis un mesaj ferm lui Vladimir Putin legat de intervenția NATO în cazul în care vreo țară membră ar fi amenințată.
„Dacă cineva ar face un calcul greşit şi ar crede că poate scăpa nepedepsit în cazul unui atac împotriva Poloniei sau a oricărui alt, se va confrunta cu întreaga forţă a acestei alianţe feroce”, a declarat Rutte în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul polonez Donald Tusk. „Reacţia noastră va fi devastatoare. Acest lucru trebuie să fie foarte clar pentru Vladimir Vladimirovici Putin şi pentru oricine altcineva care ar dori să ne atace!”, a adăugat el. Articolul 5 din Tratatul NATO, piatra de temelie a Alianţei, prevede apărarea colectivă a fiecăruia dintre membrii alianţei în caz de agresiune.
Premierul polonez Donald Tusk a subliniat importanța angajamentului NATO de a apăra Polonia în orice circumstanță, afirmând acest lucru într-o conferință de presă după întâlnirea cu liderul NATO. „Reafirmarea angajamentului că NATO este obligată să apere Polonia în orice situaţie critică este foarte important pentru noi”, a spus el.
Citește și NATO avertizează: Rusia va ataca sigur UE. Planul secret al lui Putin
În același timp, secretarul general al NATO a subliniat necesitatea menținerii parteneriatului transatlantic ca fundament al Alianței, mai ales în aceste vremuri incertă. Acesta a apreciat creșterea investițiilor în apărare din Europa și Canada, însă a adăugat că, așa cum a menționat și președintele Donald Trump, este esențial ca aliații europeni și Canada să contribuie mai mult la securitatea globală.
Mark Rutte a subliniat importanța creșterii cheltuielilor pentru apărare într-un context internațional tot mai riscant, având în vedere că Rusia continuă să reprezinte „cea mai semnificativă și directă amenințare” pentru NATO. Rutte a avertizat că Rusia se îndreaptă spre o economie de război, ceea ce va influența substanțial capacitatea sa de a-și construi și menține forțele armate.
Vizita lui Mark Rutte coincide cu presiunile exercitate de SUA pentru încheierea rapidă a războiului din Ucraina, unde partenerii europeni au fost marginalizați în negocierile de pace. În acest context, Tusk a subliniat că, deși influența NATO asupra acestor negocieri este limitată, aliații trebuie să fie pregătiți pentru scenarii pe care nu le pot controla complet.
Citește și Austria, prima țară din UE care suspendă reunificările familiale pentru refugiați!
Polonia, un susținător ferm al Ucrainei și țară vecină atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, investește semnificativ în apărare, având un buget de 4,7% din PIB pentru acest an, depășind astfel majoritatea țărilor NATO. Mark Rutte a lăudat și contribuția Poloniei în consolidarea flancului estic al NATO, menționând că aceasta găzduiește una dintre forțele terestre avansate ale Alianței și joacă un rol esențial în prezența multinațională NATO în Letonia și România. Începând cu 1 aprilie, Polonia va sprijini și misiunea de poliție aeriană baltică, prin intermediul avioanelor de luptă F-16.