Comentariile lui Donald Trump despre Ucraina și Volodimir Zelenski, printre care și etichetarea acestuia din urmă drept ”dictator”, au stimulat mașina de fake news a Rusiei, susțin experții, potrivit agenției AFP, citate de news.ro.
Atacurile lansate recent de șeful de Casa Albă ”par să fi stârnit un interes reînnoit pentru retorica antiucraineană care se stinsese” în ultima perioadă, spune Sadeghi McKenzie, de la organizaţia NewsGuard, care analizează fiabilitatea site-urilor şi a conţinutului online.
”Asistăm la o recrudescenţă vizibilă a dezinformării care vizează Ucraina pe reţelele sociale americane, adesea cu un conţinut care este reutilizat după ce a deja servit în timpul campaniilor de influenţă ruse anterioare”, a mai spus McKenzie.
Un exemplu de fake news scos din nou în prim-plan este reprezentat de un clip în care așa-ziși militari ucraineni ard cartea ”The Art of the Deal” a lui Donald Trump. Clipul a reapărut în ultimele zile pe conturi foarte urmărite de pe rețeaua de socializare X.
Atât de ”fals”, a reacţionat Centrul guvernamental ucrainean împotriva dezinformării, care a subliniat, tot pe X, că respectivul clip este opera ”propagandiştilor ruşi”. Mai exact, a grupului rus Storm-1516, o celulă legată de Kremlin care a fost activă şi în timpul alegerilor din SUA, pentru a o discredita pe candidata democrată Kamala Harris, explică Darren Linvill, care conduce, la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, o echipă de cercetare privind dezinformarea pe reţelele sociale.
Clipul cu pricina a reapărut în mediul online exact după declarațiile dure făcute de Donald Trump la adresa lui Volodimir Zelenski.
Citește și Se dau vouchere de 1.000 de lei pentru românii care recilează sticle. La ce pot folosi banii
Directorul de cercetare al Institutului pentru Dialog Strategic, Joseph Bodnar, spune că Rusia, prin astfel de manevre, încearcă să ”stârnească animozitatea între administraţiile Trump şi Zelenski”.
Într-un interval de șapte zile, NewsGuard a descoperit circa 28.000 de articole din online care îl leagă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de o vilă, un iaht sau o cramă, sugerându-se că acesta ar duce o viață de lux, în contrast cu ”poza” publică.
Asta după ce, fix în urmă cu un an, se scria, tot despre Zelenski, că și-ar fi cumpărat două iahturi, în valoare totală de 75 de milioane de dolari! În informația care a circulat se precizează că numele celor două iahturi (”Lucky me” – Norocul meu și ”My Legacy” – Moștenirea ea) reprezintă o insultă la adresa tuturor ucrainenilor.
O simplă verificare pe Google a informației demonstra însă că era vorba despre un fake news: cele două iahturi erau încă la vânzare, deci nu se aflau nicidecum în proprietatea președintelui Ucrainei.
Însuși Donald Trump a ”rostogolit” informații inexacte. El a afirmat că Volodimir Zelenski are acum o cotă de încredere de doar 4 la sută în Ucraina. Conform sondajelor recente ale Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, 52 la sută dintre ucraineni au încredere în actualul șef al statului, după cum preciza Kyiv Independent.
Citește și Trump declanșează „războiul taxelor”: 25% tarife pentru Europa și un atac dur la adresa UE