restricții mari în ceea ce privește consumul excesiv de energie electrică și gaz în Franța. Autoritățile au făcut public joi un nou set de măsuri pentru a reduce consumul de energie electrică, iar cei care nu le respectă riscă să se aleagă cu amenzi uriașe.
Autoritățile din Franța au anunțat care vor fi noile măsuri pentru reducerea semnificativă a consumului de energie. Printre acestea se numără și câteva restricții cu privire la orele de funcționare a becurilor și instalațiilor de iluminat din magazine. În cazul încălcării acestor reguli, comercianți riscă amenzi usturătoare care pot ajunge până la 1.500 de euro.
Ministrul Tranziţiei Energetice, Agnes Pannier-Runacher, a anunțat joi care vor fi măsurile pentru consumul mult prea mare de energie electrică. Printre acestea se numără subvenții acordate pentru instalarea de termostate inteligente în gospodării, dar și restricții cu privire la orele de funcționare a becurilor și instalațiilor de iluminat din magazine.
Te-ar putea interesa și: Populația consumă mai puțină energie electrică anul acesta. S-a înregistrat o scădere de 7% față de anul trecut!
Măsurile anunțate joi reprezintă doar o parte a unui plan mai bogat conturat încă de anul trecut, ce este destinat reducerii utilizării instalațiilor de încălzire şi a consumului de electricitate în sectoarele publice şi private, în urma deciziei Rusiei de a micșora livrările de gaze spre Europa. Funcționarea reactoarelor nucleare din Franța a fost afectată de pauze prelungite.
Din spusele ministrului Tranziţiei Energetice, consumul combinat de electricitate şi gaze naturale al Franței a scăzut deja cu aproximativ 12% faţă de nivelul anterior crizei, depășind astfel ţinta iniţială care prevedea o reducere de 10% până în anul 2024.
„Obiectivul meu este ca această scădere să devină una structurală. Cumpătarea trebuie să devină o obișnuință”, a anunțat public Agnes Pannier-Runacher.
În ideea de a ajuta cetățenii francezi, autoritățile oferă subvenții care acoperă până la 80% din preţul unui „termostat inteligent” în locuinţe. Prețul unui astfel de aparat ajunge până la 1.000 de euro, potrivit declarațiilor făcute de Agnes Pannier-Runacher. De asemenea, tot în sprijinul cetățenilor, șase furnizori de energie vor oferi contracte de furnizare care îi recompensează pe clienții care îşi reduc consumul de energie.
Totodată, o lege care reglementează orele de funcționare pentru instalațiile de iluminat din vitrine şi proprietăți imobiliare comerciale va deveni mai dură cu cei care nu o respectă. Aceștia riscă amenzi de până la 1.500 de euro.
Într-o notă pozitivă, pe lângă noile măsuri și restricții, Guvernul de la Paris a început să ofere subvenții pentru car-sharing și urmează să introducă noi reduceri de taxe pentru firmele care îşi încurajează și ajută angajații să vină cu bicicleta la serviciu.