Maghiarii au început să cumpere impulsiv, pe fondul plafonării prețurilor la alimente. Din acest motiv, marile hypermarketuri s-au văzut nevoite să limiteze cantitățile de alimente pe care le pune la vânzare, scrie presa internațională.
Oficialii din Guvernul Ungariei susțin că plafonarea a fost stabilită „pentru a contracara creșterea dramatică a inflației, care depășește chiar și 90% pentru unele tipuri de mâncare”.
Evident, opoziția din Ungaria a profitat de ocazie, pentru a-l critica pe premierul Viktor Orban. Adversarii liderului de la Budapesta susțin că inflația trebuie combătută cu reduceri de TVA, nu prin măsuri de limitare a prețurilor de consum.
„Produsele afectate de plafoane fie dispar, fie companiile majorează prețurile altor tipuri de alimente, pentru a-și acoperi pierderile”, critică opoziția din Ungaria, potrivit Ziarului Financiar.
Între timp, afacerile din Ungaria, care depind de alimentele de bază, precum laptele, ouăle și făina, au început să dea faliment. Un exemplu elocvent în acest sens este lanțul de cofetării Hauer, cu o tradiție de peste un secol în domeniu.
Șefii companiei susțin că sunt nevoiți să ia o astfel de decizie „din cauza impactului negativ al mediului economic asupra industriei de catering”.
Maghiarii nu mai au de dat bani pentru HORECA și mai ales, pentru produsele gata gătite.
Între timp, Viktor Orban se confruntă cu mari provocări și în plan extern. El este etichetat de aliații europeni drept „Calul Troian al lui Vladimir Putin”. Pe de altă parte, premierul maghiar este condiționat de către Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană va recomanda guvernelor din UE suspendarea a 65% din transferurile de la bugetul UE către Ungaria sau 7,5 miliarde de euro până când o parte dintre condiții, legate în special de „independența justiției”, vor fi îndeplinite.