- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Medicament antidepresiv utilizat și în România, retras de urgență pentru că are în compozițe o substanță cancerigenă folosită la rachete

23 Oct, 20:31 • Bocioacă Bianca
Un medicament antipresiv luat de milioane de persoane a fost retras după ce s-a descoperit că în compoziția sa există o substanță cancerigenă folosită în combustibilul pentru rachete.
Medicament antidepresiv utilizat și în România, retras de urgență pentru că are în compozițe o substanță cancerigenă folosită la rachete

Un medicament antidepresiv comun a fost retras de pe rafturile darmaciilor, după ce s-a constatat că mii de flacoane conțin o substanță chimică cancerigenă.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a anuțat că peste 7.000 de flacoane de duloxetină au fost retrase la începutul lunii octombrie, după ce s-a constatat că acestea conțineau niveluri ridicate de N-nitroso-duloxetină.

Substanța este o impuritate care apare în medicament, care este vândut sub denumirea comercială Cymbalta, în timpul fabricării. Aceasta face parte dintr-un grup de substanțe chimice numite nitrozamine, utilizate în pesticide și în combustibilul pentru rachete.

Citește și: Românii, în pragul amenzilor pe bandă rulantă! Costurile polițelor de asigurare a locuinței împotriva calamităților, dezvăluite!

Medicament contaminat cu o substanță cancerigenă

N-nitroso-duloxetina a fost asociată cu un risc mai mare de cancer. Pacienții sunt sfătuiți să se consulte cu medicii lor înainte de a întrerupe tratamentul din cauza riscului de efecte secundare. Oprirea burscă a unui medicament antidepresiv duce la o scădere bruscă a nivelului hormonului serotonină. Pentru că organismul nu are suficient timp pentru a se adapta, pacienții ar putea suferi simptome de sevraj.

Ciymbalta este un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI), fiind prescris pentru aproximativ 18 milioane de americani care suferă de depresie sau anxietate.

Rechemarea include tablete de 20 de miligrame în flacoane de 500 de bucăți fabricate de Towa Pharmaceutical Europe, cu sediul în Spania.

Totodată, FDA a acordat retragerii o desemnare de „clasă II”, ceea ce înseamnă că produsele ar putea duce la „consecințe adverse asupra sănătății temporare sau reversibile din punct de vedere medical”, dar nu la probleme grave de sănătate ori deces.

„Există multiple motive pentru care nitrozaminele pot fi prezente în medicamente. FDA a constatat că sursa nitrozaminelor poate fi legată de procesul de fabricație al medicamentului sau de structura sa chimică sau chiar de condițiile în care acestea sunt depozitate sau ambalate.

Pe măsură ce alimentele și medicamentele sunt procesate în organism, se pot forma și nitrozamine. FDA continuă să testeze și să cerceteze posibilele surse pentru medicamentele care conțin nitrozamine”, a transmis FDA într-un comunicat, citat de stiripesurse.ro.

Citește și: 300.000 de euro pentru două camere și o debara! Cum arată apartamentul vintage din Cluj care a creat explozii în online?