Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat joi că în numele executivului nu are date pentru a comunica pe subiectul notificării aliaților cu privire la nominalizarea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO, transmite Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că el și ceilalți participanți la conferința de presă au observat împreună dezvoltarea subiectului legat de viitorul secretar general al NATO și cine ar putea ocupa această poziție. Mihai Constantin a explicat că fost întrebat despre acest subiect și de alți jurnaliști, inclusiv cei care lucrează pentru presa internațională. A subliniat că este un subiect de interes nu doar în România, ci și în alte țări, dar în acel moment, în numele Guvernului, nu dețineau informațiile necesare pentru a oferi comunicări pe acest subiect.
„Am văzut, împreună cu dumneavoastră. E o dezvoltare a unui subiect chiar în această după amiază despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziţie. Am fost întrebat şi de alţi colegi de dumneavoastră, inclusiv care scriu pentru presa internaţională. Este un subiect de interes, nu numai în România, evident, dar în clipa de faţă în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect”, a explicat Mihai Constantin.
Atunci când a fost întrebat cine face această nominalizare din partea României, Constantin a spus: „Acum, nu cred că fiecare membru NATO trebuie să facă o nominalizare pentru Secretariatul general”.
Mihai Constantin a explicat că, din ceea ce știe el, la nivelul NATO, deciziile sunt luate în unanimitate. El a subliniat că aceste discuții politice nu trebuie să fie grăbite, mai ales că se discută despre ocuparea celei mai înalte funcții din cadrul acestei organizații esențiale, în special în contextul actual. A mai adăugat că vor vedea dacă vor exista informații publice despre acest subiect și că în caz afirmativ, cu siguranță va fi capabil să le comunice.
„La nivel de NATO, din câte ştiu eu, deciziile se iau în unanimitate. Sunt discuţii politice care nu se pripesc, mai ales că vorbim despre cea mai înaltă funcţie din această organizaţie esenţială, mai ales în contextul pe care îl trăim de astăzi. Şi o să vedem dacă vom avea informaţii publice despre astea, cu siguranţă le voi putea comunica”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Te-ar putea interesa și: Ce se va întâmpla cu președintele Klaus Iohannis după finalul mandatului. Ciolacu: „Românii vor o voce puternică românească în structurile europene”