Preşedintele american Donald Trump a stârnit controverse în cadrul unui discurs în care l-a acuzat pe Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, că ar fi un dictator, potrivit stirileprotv.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Efectul politicilor lui Trump. Americanii dau năvală în magazine şi fac provizii de teama scumpirilor
În acest context, Kaja Kallas, şefa diplomaţiei europene, a declarat că Trump trebuie să-l fi confundat pe Zelenski cu preşedintele rus Vladimir Putin, având în vedere că este evident că adevăratul dictator este Putin, liderul Rusiei. Kaja Kallas a adăugat că, iniţial, la auzul acestor acuzaţii, a avut senzaţia că Trump a făcut o greşeală de confuzie între cei doi lideri.
„Când am auzit asta, prima dată m-am gândit că trebuie să-i fi încurcat pe cei doi. Pentru că este evident, dictatorul este Putin”, a insistat Kallas la Johannesburg, unde se desfăşoară o reuniune a miniştrilor de externe din G20, informează AFP.
Această reacţie a avut loc în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe din G20 la Johannesburg, iar Kaja Kallas a spus că, pe fondul războiului din Ucraina, organizarea unor alegeri în Ucraina nu este o opţiune viabilă. Asta datorită faptului că, în prezent, există o mare parte din populaţia ucraineană care este strămutată din cauza conflictului armat, iar condiţiile pentru desfăşurarea unui astfel de proces electoral sunt pur şi simplu imposibile.
„Există oameni strămutaţi”, a amintit ea.
Kaja Kallas a adăugat că, în momentul de faţă, este prematur să se discute despre trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean, având în vedere că nu există încă o încetare a focului sau o pace stabilită între părţi. În acelaşi timp, a făcut referire la informaţiile apărute în presa britanică, care sugerau că Londra şi Parisul lucrează la formarea unei forţe europene ce ar putea fi trimisă în Ucraina în cazul unui armistiţiu.
„De o lună ne trezim cu declaraţii noi, trebuie să ne obişnuim”, a remarcat Kaja Kallas, referindu-se la Trump.
Conform acestor informaţii, ar fi vorba de o forţă de mai puţin de 30.000 de soldaţi, iar discuţiile între diversele naţiuni europene au fost confirmate parţial de surse franceze apropiate discuţiilor.
Kaja Kallas a vorbit despre importanţa semnalelor pe care le transmit europenii în privinţa abordării faţă de Rusia, avertizând că o politică de concesii faţă de Moscova ar putea fi extrem de periculoasă, oferind agresorului prea multe avantaje.
Trebuie „să înţelegem ce fel de semnal trimitem dacă-i oferim totul pe tavă agresorului”, a declarat Kaja Kallas, potrivit Reuters.
Kaja Kallas și-a exprimat îngrijorarea că unele ţări europene ar pune prea mult accent pe medierea conflictului, când în realitate ar trebui să adopte o abordare mai fermă, bazată pe presiuni politice şi economice asupra Rusiei, pentru a o determina să pună capăt războiului.
În acest sens, oficialul european a menţionat că interacţiunile recente dintre Statele Unite şi Rusia au arătat clar că Moscova nu s-a distanţat de obiectivele sale de expansiune, dorind să obţină cât mai multe teritorii posibile din Ucraina.
„Ceea ce înţelegem din interacţiunile pe care le-au avut cu americanii este că aceştia (ruşii – n.r.) nu au renunţat la obiectivele lor. Ruşii vor maximum. Şi mai mult, vor să revină pe scena internaţională, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat”, a adăugat ea.
Te-ar mai putea interesa și: Elon Musk, mâna dreaptă a lui Donald Trump, inventează și propagă teorii ale conspirației: „Reuters a fost plătită cu milioane de dolari de guvernul SUA”