- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Milioane de oameni vor avea cipuri în creier. Ce vor putea face cu ele

22 Aug, 23:30 • Preda Silvia
Milioane de oameni vor folosi, peste 10 ani, implanturi cerebrale Neuralink, susține miliardarul Elon Musk.
Milioane de oameni vor avea cipuri în creier. Ce vor putea face cu ele
Cipuri implantate în creierul uman? Elon Musk e încrezător și speră să implanteze milioane de cipuri Neuralink în creierele oamenilor.
Dacă totul merge bine, în câțiva ani, sute de oameni vor avea Neuralink, peste 5 ani – zeci de mii îl vor avea, iar în următorii 10 ani – milioane de oameni vor avea implanturi Neuralink” a scris miliardarul pe X (anterior Twitter).

Neuralink a fost creat de Musk în iulie 2016 și se ocupă cu dezvoltarea de cipuri care pot fi implantate în creierul uman. Potrivit miliardarului, astfel de dispozitive vor permite unei persoane să devină un cyborg capabil să reziste inteligenței artificiale.

Aceste cipuri vor ajuta oamenii să învețe să controleze un computer, folosind puterea gândirii, spune Musk.

Cipul din creier va permite controlul telefonului cu ajutorul gândurilor

Milioane de oameni vor avea implanturi de CIP-uri Neuralink în creier
Milioane de oameni vor avea implanturi de CIP-uri Neuralink în creier

Citește și: Creierul celei mai mari fraude bancare din istoria recentă a României scapă de condamnarea la închisoare. Cum a păcălit oamenii timp de 7 ani și i-a lăsat fără 8.4 milioane de euro

Compania Neuralink, al cărei sediu se află în oraşul Fremont din California, a instalat în luna ianuarie primul său implant cerebral la un pacient, Noland Arbaugh, un bărbat de 29 de ani care a devenit tetraplegic după un accident de scufundări. Pacientul a devenit capabil să controleze un mouse de calculator cu ajutorul gândurilor sale.

La începutul lunii august, Elon Musk anunța că implantul a fost efectuat pe un al doilea pacient. Alex, al doilea pacient, s-a recuperat fără probleme. I-a luat mai puțin de 5 minute să înceapă să controleze un cursor cu mintea, arată neuralink.com.

Potrivit Wall Street Journal, Neuralink îşi propune să implanteze dispozitivul la 10 persoane în acest an şi speră să aibă un set divers de beneficiari pentru a studia o varietate de comportamente.

Vezi și: Metoda unică prin care se poate „curăța” creierul! Prof. dr. Vlad Ciurea explică fenomenul