- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Milionarii din Elveția amenință că vor părăsi țara, în urma unei propuneri de impozitare de 50% asupra oricărei averi moștenite care depășește 50 de milioane de franci

08 Aug, 22:29 • Bocioacă Bianca
O propunere de impozitare a averilor moștenite care depășesc 50 de milioane de franci elvețieni a creat isterie în Elveția. Mai mulți multimilionari și miliardari amenință că vor părăsi țara dacă acest lucru se va înâmpla.
Milionarii din Elveția amenință că vor părăsi țara, în urma unei propuneri de impozitare de 50% asupra oricărei averi moștenite care depășește 50 de milioane de franci

Elveția ar putea să-i taxeze drastic pe multimilionari. O propunere înaintată de organizația de tineret Young Socializts of Switzerland, afiliată Partidului Social Democrat elvețian, dar independentă din punct de vedere, susține impunerea unui impozit de 50% asupra oricărei averi moștenite care depășește suma de 50 de milioane de franci elvețieni.

Citește și: Italia ia măsuri împotriva străinilor care profită de taxele reduse. Guvernul a aprobat un impozit de 40%

Propunerea va fi supusă unui referendum național, în aproximativ doi ani după ce a creat dezbateri intense. Cu toate astea, o astfel de discuție reprezintă o amenințare pentru reputația țării, Elveția fiind recunoscută pentru taxele scăzute și condițiile favorabile pentru afaceri, scrie Bloomberg.

Elveția riscă să rămână fără milionari

Un sondaj realizat în luna iunie de compania de audit PwC arată că două treimi dintre proprietarii de afaceri cu o avere de peste 50 de milioane de franci elvețieni au indicat că intenționează să își transfere în mod proactiv o mare parte a activelor deținute de rude pe fondul amenințării cu o taxă. 50% dintre respondenți au declarat că intenționează să se mute din Elveția, dacă așa ceva se va întâmpla.

Citește și: Motivele pentru care Bulgaria nu poate trece la moneda euro. Rezultatele unei noi analize

Tord Kolstad, antreprenor norvegian cu o avere de 1,5 miliarde de coroane norvegiene (135 milioane de dolari), care investește în retail și ferme de somon, care s-a mutat în 2023 în Elveția după ce s-a dublat cota de impozitare pentru cei bogați din Norvegia, a criticat propunerea.