Proiectul de construire a unor hidrocentrale în Parcul Național Defileul Jiului continuă în ciuda opoziției. Mai multe organizații neguvernamentale de mediu au subliniat efectele devastatoare pe care le-ar avea asupra acestei zone, iar 33.000 de persoane au semnat o petiție intitulată „Opriți distrugerea Defileului Jiului”, transmite Economedia.
„Prin acest proiect de act normativ se solicită aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Racordarea la Sistemul Electroenergetic Național a Centralei Hidroelectrice Dumitra și a microhidrocentralei Livezeni din cadrul obiectivului de investiție „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești”, județele Gorj și Hunedoara, terenuri situate pe raza unităților administrativ-teritoriale Aninoasa județul Hunedoara, declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate privată afectate de coridorul de expropriere.
Totodată, acest proiect vizează asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată, situate pe amplasamentul coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.
Autoritățile fac planuri pentru exproprierile necesare pentru construirea de hidrocentrale în Parcul Național Defileul Jiului
După cum arată sursa citată, fondurile alocate alocată pentru exproprierile necesare pentru aceste hidrocentrale în Parcul Național Defileul Jiului ajuns la 30.408,50 lei și vor fi suportate din bugetul de stat, prin de Ministerul Energiei.
„Promovarea prezentului proiect de act normativ derivă din necesitatea creșterii capacității de producție de energie electrică în Sistemul Electroenergetic Național (SEN) prin urgentarea finalizării obiectivului de investiții „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești”, obiectiv amplasat în partea de sud a județului Hunedoara și nord a județului Gorj pe sectorul râului Jiu cuprins între localitățile Livezeni și Bumbești și a evacuării energiei electrice produse la nivelul obiectivului menționat”, se mai arată în proiect. Călin Dejeu, biolog, membru în Comisia Mondială a Ariilor Naturale Protejate și inițiatorul petiției „Opriți distrugerea Defileului Jiului” spune că proiectul va distruge parcul natural.
Demersurile pentru continuarea acestui proiect de hidrocentrale în Parcul Național Defileul Jiului sunt profund îngrijorătoare nu doar din perspectiva impactului asupra mediului, ci și din punct de vedere al respectării statului de drept. O hotărâre judecătorească definitivă, bazată pe jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, stabilește clar că proiectul nu poate continua decât dacă se exclud complet probabilitatea sau riscul deteriorării habitatelor și perturbărilor care afectează speciile și obiectivele directivei corespunzătoare.
Cu toate acestea, studiile realizate sub autoritatea Ministerului Mediului, finanțate din bani UE, au arătat că construirea acestor hidrocentrale în Parcul Național Defileul Jiului ar duce la modificări ireversibile în fauna parcului și la pierderea capacitatății Jiului de a susține ecosisteme acvatice viabile în aval de baraj, iar ignorarea acestor concluzii ar echivala cu folosirea frauduloasă a fondurilor europene destinate pentru protecția și managementul parcului național și al sitului Natura 2000 suprapus.