- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ministrul austriac de Interne, interviu istoric. Care este adevăratul motiv pentru care Austria a refuzat aderarea României la Schengen: „Și eu sunt supărat”

08 Dec, 23:53 • Bumbeneci Diana
Moment mult așteptat! Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner face primele declarații oficiale despre motivul pentru care România nu a primit votul austriecilor în procesul de aderare la Schengen.
Ministrul austriac de Interne, interviu istoric. Care este adevăratul motiv pentru care Austria a refuzat aderarea României la Schengen: „Și eu sunt supărat”

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a făcut primele declarații după problema iscată astăzi pe subiectul Schengen. Într-un interviu acordat publicației Der Standard, ministrul denunță o desfășurare primită a procesului de extindere a Schengen. El explică de ce Austria a decis să închidă porțile României într-un moment atât de important.

Adevăratul motiv pentru care Austria a refuzat aderarea României la Schengen

„Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am avea 75.000 de sosiri neînregistrate în Austria. Și am propus amânarea aderării și votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această fază, se poate spune: s-a întâmplat ceva, măsurile anunțate de Comisia Europeană într-un prim pas au fost urmate de fapte? Hârtia este răbdătoare, măsurile sunt importante”, a transmis ministru.

Conform organizatorilor interviurilor, o minoritate dintre persoanele care solicită azil în Austria vin prin România – majoritatea prin Serbia și Ungaria.

„Și eu sunt supărat. Și anume, despre modul în care actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu se discută despre extinderea spațiului Schengen. Și acum, dintr-o dată, vine fără să pregătească populația pentru ceea ce va aduce: Este vorba de o creștere a securității? Sau există un plus și un minus în ceea ce privește riscul?”, a completat ministrul.

Citește și: Lista companiilor austriece din România. Ce mari instituții ar putea fi boicotate de români, după ce Austria nu a votat aderarea la Schengen

Gerhard Karner, ministru de Interne în Austria
Gerhard Karner, ministru de Interne în Austria

Întrebat și cum ar fi fost calculată evaluarea cu privire la România și Bulgaria dacă nu ar fi avut loc alegeri foarte importante pentru ÖVP în Austria Inferioară pe 29 ianuarie, ministrul a răspuns tranșant.

Una nu are nimic de-a face cu cealaltă. Avem cel mai mare număr de refugiați din 1956 încoace, de fapt de migrație ilegală, pentru că știm că majoritatea sunt refugiați economici. Nu pot ignora asta. Și indiferent dacă există sau nu alegeri undeva: aceste lucruri sunt fapte și trebuie să le fac față în calitate de ministru”, a continuat Karner.

Mai mult, organizatorii interviului l-au întrebat pe ministru de ce solicită Comisiei Europene o „protecție mai solidă a frontierelor externe”. Oficialul a fost întrebat de ce se opune de fapt unei chei de distribuție a solicitanților de azil la nivelul UE în funcție de populație.

„Pentru că este o discuție foarte teoretică. Pentru că, bineînțeles, puteți stabili câte persoane care solicită azil ar trebui să stea unde. Dar adevărul este că, slavă Domnului, trăim într-un stat constituțional corect și funcțional. Într-o țară în care, în ciuda dificultăților actuale, cum ar fi inflația, oamenii sunt fericiți că pot trăi aici. Iar acest lucru duce și la faptul că mulți dintre cei care vin ar prefera să trăiască în Austria decât într-o altă țară la est de noi. Se poate discuta mult timp despre construcțiile teoretice. Dacă nu funcționează, nu are sens”, a continuat ministrul.

Ai mai putea citi: Raiffeisen Bank, mesaj pentru toți românii, după ce Austria a refuzat aderarea României la Schengen. Ce decizii ia banca la care au conturi milioane de persoane

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...