„Începând cu ziua de mâine, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică”, a scris duminică pe Facebook Andrei Spînu, Viceprim-ministrul Republicii Moldova.
Oficialul moldovean a detaliat situația distribuției de energie din țară și a cerut cetățenilor, după posibilități, să economisească energia electrică în intervalul orelor 07:00-10:00 și 18:00-23:00
În urma acestor anunțuri, populația s-a văzut nevoită să își pună problema constituirii rezervelor necesare în cazul în care rămân fără curent.
Comercianții din Piața Centrală a municipiului Chișinău n-au avut de mult atâția cumpărători. Spun că în ultimele zile numărul celor care vin să cumpere lanterne, lumânări, candele, dar și gaz lampant, a crescut considerabil. A crescut și prețul acestor mărfuri- cu circa 20 la sută, informează tv8.md.
Conform reportajului prezentat de postul de televiziune din țara vecină, oamenii cumpără în cantități mari marfuri necesare în cazul unei pene de curent, chiar dacă prețurile au crescut.
„ Mai scumpe, cumpără acei care desigur au salariul mai mare, dar așa se cumpără de 32 de bani, de 45 de bani și de 56 de bani. Și candele se cumpără. Candele se cumpără, pentru că moșneagul, băbuța aprinde candela și ea toată noaptea ține. 40 de lei cele mai ieftine, dar au fost și mai ieftine,”spune un comerciant
În timp ce mulți cumpără în cantități mari sub impulsul panicii, cei care au prins anii comunismului sunt mai liniștiți. Ei își amintesc de deconectările în masă de la finele anilor 90, când curentul electric era livrat pe ore. Concluzia lor este că această perioadă nefavorabilă va fi depășitp și de această dată, așa cum sa întâmăplat și în acele vremuri:
„ Eu sunt profesoară de limbă română și veneau elevii cu caietele numai lacrimi de lumânări, trebuia să așteptăm. Foarte greu ne-a fost, dar am supraviețuit. Nu economiseam noi, economisea statul, pentru că ne stingea lumina și două trei ore era lumină, iar în rest întuneric. Ne-am conformat și noi și așa am trăit. ”
„ Ne deconecta pe ore. Țin minte că am fost la o gazetă și am depus o plângere că de noi plătim și suntem deconectați. Atunci era altă criză, dar acum trebuie să înțelegem ce se întâmplă în lume, ce se întâmplă în țară și să avem o mai mare responsabilitate”, spun oamenii mai în vârstă.
Situația actuală din Republica Moldova a început odată cu anunțul Transnistriei că va reduce furnizarea de de energie electrică, începând de luni, din cauza lipsei de gaze. Conform anunțului, Moldavskaya GRES, care asigură 70% din nevoile Moldovei, va putea acoperi doar un mic procent, de 27%.
Centrala de la Cuciurgan a micșorat volumul de energie livrată către malul drept al Nistrului începând de luni, 24 octombrie
”Nu ne-am pus drept scop limitarea furnizării de energie electrică către Republica Moldova, pur și simplu nu avem gaz. (…) în loc de 70% din pachet, vor rămâne 27% din exporturi. Dar apoi vine noiembrie. Dacă în noiembrie rămânem cu aceleași livrări de gaze ca în octombrie, atunci, ținând cont de sezonul de încălzire și de activitatea industriei, pachetul energetic pentru Moldova va fi de maximum 23%” a declarat Krasnoselski.
La rândul său, Gazprom a explicat reducerea de gaze pentru Republica Moldova prin refuzul companiei ucrainene Naftogaz de a asigura tranzitul integral pe teritoriul Ucrainei.