- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Moody’s anunță că Bulgaria se va alătura zonei euro până în 2026

30 Jul, 19:45 • Bugiu ⁠Ana Maria
Bulgaria se va alătura zonei euro până în 2026. Moody's observă că eforturile de a deveni membru al zonei euro au întărit deja capacităţile instituţionale şi de conducere ale Bulgariei.
Moody's anunță că Bulgaria se va alătura zonei euro până în 2026

Moody’s, agenţia de evaluare financiară, anunță că se aşteaptă ca Bulgaria să adere la zona euro până în 2026, informează Novinite, potrivit agerpres.ro.

Te-ar putea interesa și: România va avea ferme de scoici, după 30 de ani. Românii care merg pe litoral nu va mai trebui să treacă în Bulgaria

foto: Bulgaria se va alătura zonei euro până în 2026

Moody’s anunță că Bulgaria se va alătura zonei euro până în 2026

Agenţia de evaluare financiară, Moody’s, subliniază că, cu toate că Bulgaria se va alătura zonei euro, lupta împotriva corupției este în continuare o provocare. Agenția mai avertizează că orice semn al slăbirii cadrului instituţional sau noi întârzieri în adoptarea euro ar putea duce la o revizuire în scădere a ratingului de credit al Bulgariei

În prezent, în Bulgaria se petrece o criză politică, iar agenția de evaluare financiară evidențiază posibile noi alegeri anticipate. Din cauza instabilității politice, se poate întâmpla și o reducere semnificativă a eficacității instituționale.

Cei trei factori pozitivi în analiza profilului de creditare a țării

Moody’s menționează că cei trei factori pozitivi în analiza profilului de creditare al ţării sunt:

  • eforturile Bulgariei de a adopta euro
  • nivelul scăzut al datoriei
  • apartenența la UE

Mai mult decât atât, agenția subliniază că apreciază eforturile Bulgariei de a adopta euro, fiind un pilon foarte important în desfășurarea acestui demers. Acestea au întărit capacităţile instituţionale şi de conducere ale Bulgariei. Moody’s  mai menționează și că se așteaptă ca economia Bulgariei să crească cu 2,9% mai mult anul acesta.

Perspectiva stabilă atribuită ratingului Bulgariei este legată de riscurile echilibrate şi este influenţată de efectele pozitive ale potenţialei adoptări a euro, menționează sursa citată.

Perspectiva stabilă atribuită ratingului Bulgariei depinde de factori, precum:

  • creşterea poverii datoriei
  • schimbări în capacitatea de împrumut
  • riscurile legate de implementarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNNR)

Te-ar putea interesa și: Pădurea de piatră din Bulgaria, minunea naturii aflată la doar 120 de kilometri de România