Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a declarat joi că Rusia își menține poziția pe care a avut-o încă de la începutul „operațiunii militare” în Ucraina. Astfel, Moscova rămâne hotărâtă să evite pe cât posibil un război nuclear, iar această „politică” nu s-a schimbat de-a lungul timpului, informează Reuters. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, amenințările din partea lui Vladimir Putin, cu privire la utilizarea armelor nucleare, s-au intensificat exponențial.
După ce a anunțat mobilizarea parțială, în data de 24 februarie, Putin a subliniat faptul că va folosi „toate mijloacele aflate la dispoziţia” Rusiei pentru a apăra integritatea ei teritorială. „Nu este o cacealma!”, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Deși Moscova susține că nu vrea un război nuclear, Putin profită de fiecare ocazie pentru a arunca amenințări, mai mult sau mai puțin directe, cu privire la utilizarea armelor nucleare. Toată lumea are privirea aplecată asupra lui Putin în acest moment. NATO și Uniunea Europeană sunt în alertă maximă. Imprevizibilitatea de care dă dovadă liderul de la Kremlin ne obligă să luăm în calcul și posibilitatea unui război nuclear. Liderul republican din Senatul SUA, Lindsey Graham, și-a exprimat opina cu privire la o posibilă escaladare a conflictului din Ucraina.
Declarațiile lui Graham au venit în contextul în care liderul de la Moscova a semnat recent anexarea celor patru regiuni Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Aceasta este cea mai mare anexare de la Hitler încoace, fiind furată aproximativ 18% din suprafață Ucrainei. Vladimir Puțin a susținut și un discurs, în cadrul ceremoniei care sărbătorea ,,eliberarea” regiunilor ucrainiene. Putin acuză vestul și, în special, SUA pentru faptul că pun Rusia în pericol. Dictatorul susține faptul că toate demersurile lui sunt în vederea apărării integrității și siguranței rușilor de pretutindeni.
„Vreau ca autoritățile de la Kiev și adevărații lor stăpâni din Occident să mă audă. Pentru ca toată lumea să-și amintească. Oamenii care locuiesc în Lugansk și Donețk, Kherson și Zaporizhzhia devin cetățenii noștri. Pentru totdeauna.O să ne protejăm oamenii cu toate mijloacele pe care le avem.” a avertizat Vladimir Putin
Reacțiile din partea NATO și UE nu au întârziat să apară. Președintele ucrainian Volodimir Zelenski a semnat, la diferența de câteva minute de la discursul lui Putin, cererea de aderare la NATO. Pe de altă parte liderul NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia „trebuie să înțeleagă că un război nuclear nu poate fi purtat și nu are câștigători” și că „vor există consecințe severe pentru Rusia”, dacă va folosi arme nucleare. În același timp, NATO se va asigura că „Puțin nu va câștiga” războiul din Ucraina.
Fostul director al CIA, David Petraeus a făcut declarații neașteptate de presă legate de modul în care ar reacționa NATO în momentul în care Moscova ar lansa un atac nuclear în Ucraina. Conform specialistului, trupele ruse ar putea ajunge să fie nimicite de Alianță, dacă Putin se va folosi de armele nucleare, anunță Digi24.
Alte articole: Românii și-ar putea pierde casele, din cauza neplății facturilor. Adrian Cuculis: „După 30 de zile, ai casa scoasă la vânzare!”