Marlene Engelhorn, moștenitoarea fondatorului gigantului chimic BASF, își respectă promisiunea că va renunța la averea sa. Ea a înființat un consiliu care va decide ce se va întâmpla cu banii pe care i-a primit.
Moștenitoarea fondatorului gigantului chimic BASF, în vârstă de 32 de ani, care trăiește la Viena, a devenit milionară după moartea bunicii sale, descendentă directă a fondatorului BASF. Marlene a moștenit puțin peste 25 de milioane de euro, dar în urmă cu trei ani, înainte de a primii banii, a anunțat că dorește să doneze cea mai mare parte a acestora.
„Am moștenit o avere și, prin urmare, putere, fără să fi făcut nimic pentru ea”, a declarat ea. „Iar statul nici măcar nu vrea să încaseze impozite pe ea”.
Christoph Hofinger, directorul general al Institutului Foresight, care susține inițiativa, a declarat că consiliul care va redistribui banii moștenitoarei va fi format din 50 de persoane „din toate grupele de vârstă, statele federale, clasele sociale și medii”.
Grupul este rugat să „contribuie cu ideile lor pentru a dezvolta împreună soluții în interesul întregii societăți”, a spus el.
Aceștia vor lua parte la o serie de întâlniri care vor avea loc la Salzburg cu cadre universitare și organizații ale societății civile în perioada martie-iunie a acestui an.
Costurile de călătorie vor fi acoperite, iar participanții vor primi 1.200 de euro pentru fiecare weekend la care participă.
Marlene Engelhorn, moștenitoarea fondatorului gigantului chimic BASF, consideră că discuțiile lor vor fi un „serviciu pentru democrație” și, prin urmare, ar trebui să fie recompensați corespunzător pentru acest lucru, potrivit Adevarul.
„Nu am niciun drept de veto”, a spus ea: „Îmi pun bunurile la dispoziția acestor 50 de persoane și îmi pun încrederea în ele”.
Dacă acest grup nu poate lua o decizie „susținută pe scară largă” cu privire la ce să facă cu banii, atunci banii se întorc la Marlene Engelhorn.
Nu este clar ce proporție exactă din moștenirea sa va fi donată, deși în 2021 a declarat că a vrut să distribuie cel puțin 90% din ea, deoarece nu a făcut nimic pentru a o câștiga și a avut doar noroc la „loteria nașterii”.
Echipa ei nu a confirmat cât de mult reține, deși a spus că păstrează un fel de rezervă financiară.
La șaisprezece ani după ce Austria a abolit impozitul pe moștenire, acesta rămâne controversat, iar unul dintre principalele partide politice, social-democrații din opoziție, dorește să îl reintroducă.
Liderul social-democraților, Andreas Babler, a declarat pentru postul public de televiziune ORF că dorește ca acesta să fie o condiție centrală pentru eventualele negocieri de coaliție, după următoarele alegeri generale din Austria, care vor avea loc la sfârșitul acestui an.
Partidul Conservator al Poporului, care este în prezent partenerul principal în guvernul austriac de coaliție cu Verzii, a respins propunerea sa.
Secretarul său general, Christian Stocker, a declarat că, în timp ce Babler dorea „să împovăreze și mai mult oamenii din țara noastră cu solicitarea sa de a introduce un impozit pe avere și moștenire, Partidul Popular oferă o ușurare. Respingem noile taxe; oamenii trebuie să rămână cu un venit net mai mare”.