Motivul pentru care tot mai mulți pensionari aleg să se mute în Ungaria. Sebastian, de exemplu, a lucrat la o companie de logistică din Berlin toată viaţa şi s-a pensionat în mai 2022. El îşi face deja bagajele pentru a se muta în Ungaria, după ce a văzut cât de mici sunt preţurile imobiliarelor ungare în comparaţie cu cele germane.
„M-am interesat şi chiar aşa a fost. Viaţa în Ungaria este mult mai ieftină şi mai confortabilă, aşa că am început să căutăm o casă potrivită pentru noi la Lacul Balaton„, a spus Sebastian.
Mai este și cazul Alinei, care în prezent trăieşte la Zánka, judeţul Veszprém, împreună cu soţul ei. Alina a spus că în Germania nu puteau, pur şi simplu, să trăiască din pensii.
„A trebuit să trăim şi momentul în care la Palatinat (Germania de Vest, Renania – n.red.) am devenit săraci după o viaţă de muncă, însă aici trăim confortabil din pensia noastră de 1.400 de euro”, a relatat Alina, menţionând că şi preţul scăzut al locuinţei a fost decisiv pentru ei, la fel ca şi mâncarea ieftină. Nu numai că au putut să cumpere o casă nouă din vânzarea apartamentului lor din Germania, dar au putut să-şi creeze şi o rezervă.
„La Keszthely se poate cumpăra o proprietate complet renovată cu un teren de 5.000 de metri pătraţi pentru 49.000 de euro. În Germania, nici măcar un garaj nu se poate cumpăra cu aceşti bani”, a declarat agentul imobiliar german Otmar Heider, care locuieşte în Ungaria de douăzeci de ani, potrivit Stiridiaspora.ro.
Mai multe ţări europene, printre care Franţa şi Germania, doresc implementarea creşterii vârstei de pensionare la 67 de ani, pentru a stabiliza sistemul public de pensii, afectat în toată Europa de scăderea natalităţii.
Creșterea vârstei de pensionare în Germania a devenit un subiect controversat în ultima perioadă. În timp ce unii politicieni și experți susțin că este necesară o abordare personalizată, alții insistă asupra majorării vârstei standard de pensionare.
Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat ferm opinia cu privire la această temă, subliniind că nu consideră necesară o creștere suplimentară a vârstei de pensionare. El crede că, după atingerea vârstei de pensionare, ar trebui să lucreze doar cei care doresc să o facă. Scholz a subliniat că este important ca fiecare individ să aibă libertatea de a decide cât timp dorește să lucreze după pensionare, fără a fi obligat să o facă. (Citește AICI mai multe detalii)