- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Motivul pervers pentru care Austria a blocat aderarea României la Schengen. Un politolog de la Viena a dat verdictul

12 Dec, 12:05 • Stefan Simion
Votul negativ al Austriei cu privire la România, în ecuția „Schengen", a creat un mare scandal, dar și o mulțime de scenarii care să explice motivele deciziei oficialilor de la Viena. Cea mai recentă ipoteză, de-a dreptul scandaloasă, provine de la un cercetător român stabilit în Austria.
Motivul pervers pentru care Austria a blocat aderarea României la Schengen. Un politolog de la Viena a dat verdictul

Austriecii au recurs la toate metodele posibile pentru a bloca aderarea României la Spațiul Schengen, susține Daniela Pisoiu, cercetător stabilit la Viena. Într-un interviu oferit pentru Adevărul, politologul a precizat că liderii politici din Austria nu s-au ferit să utilizeze chiar și fake news-ul pentru a sancționa țara noastră. Așadar, cancelarul austriac nu putea fi înduplecat sub nicio formă de politicienii de la București.

Daniela Pisoiu, cercetător la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaționale, susține că strategia politicienilor de la Viena face parte dintr-un plan meschin ce s-ar putea întoarce împotriva cancelarului Karl Nehammer, care este contestat inclusiv în interiorul partid, OVP, măcinat de tensiuni.

Practic, neaderarea României la Schengen se datorează „unui „grup din interiorul partidului” de guvernare, a precizat specialistul în științe politice.

„Partidul său a fost implicat în diverse scandaluri, unele de amploare, prima dată cu partenerul de coaliție. După aceea au apărut certuri inclusiv în interior. E o dispută între o grupare ce ține de programul ăsta al lor actual și mai sunt ceilalți care sunt de modă veche, tradiționali, ce țin de valori creștin-democrate.

Acum e interesant la legile astea locale, partidul local, ramura locală s-a dezis cumva de conducerea de la nivel național, dat fiind toate scandalurile care sunt”, a declarat Pisoiu, pentru sursa citată.

 

Partidul cancelarului austriac, la pământ

 

OVP, partidul lui Karl Nehammer, continuă să se scufunde, atenționează cercetătorul. Totul a culminat cu o serie de reforme și legi respinse de Curtea Europeană de Justiție.

„Cei de modă veche sunt împotriva veto-ului, toți parlamentarii europeni din partidul asta sunt pentru intrarea României și Bulgariei, deci nu vorbim despre o țară, nici măcar despre un guvern, nici măcar despre un partid.

Este vorba despre un grup în interiorul partidului acestuia care duce politica asta pentru supraviețuirea lor”, a adăugat Daniela Pisoiu.

 

Argumentul austriecilor este fals

 

Motivul invocat de austrieci, „invazia migranților”, este un argument fals, pervers al administrației de la Viena, a avertizat Pisoiu. Vinovați pentru această situație ar fi, mai degrabă, sârbii și maghiarii.

„Sunt două aspecte: unii vin din Grecia și merg mai departe către nord pentru că acolo situația lor s-a înrăutățit, adică nu mai primesc anumite ajutoare. Dar nu sunt relevanți pentru dezbaterea asta pentru că oamenii ăștia sunt deja înregistrați, deci nu ar intra în discuție.

Vorbim despre unii care vin din Serbia, după ce sârbii au decis să renunțe la obligativitatea vizelor pentru indieni, pentru tunisieni, pentru cei din Burundi. Apoi, din Serbia, ideea e că oamenii ăștia au venit și au trecut mai departe către Ungaria, că doar nu o luau spre România ca să ocolească și abia apoi să intre în Ungaria.

Ungaria ar fi, așadar, primul stat din Uniunea Europeană care ar fi trebuit să îi înregistreze pe oamenii ăștia, dar ei nu au făcut asta și le-au permis accesul mai departe în Austria, neînregistrați”, a mai afirmat ea.

Totuși, în opinia cercetătorului, există șanse mari ca România să fie admisă până la urmă în spațiul Schengen. Acest lucru s-ar putea întâmpla însă mai degrabă în a doua jumătate a anului viitor, când Spania va deține președinția Consiliului Europei și ar putea să readucă la vot problema României și a Bulgariei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...