Austriecii au recurs la toate metodele posibile pentru a bloca aderarea României la Spațiul Schengen, susține Daniela Pisoiu, cercetător stabilit la Viena. Într-un interviu oferit pentru Adevărul, politologul a precizat că liderii politici din Austria nu s-au ferit să utilizeze chiar și fake news-ul pentru a sancționa țara noastră. Așadar, cancelarul austriac nu putea fi înduplecat sub nicio formă de politicienii de la București.
Daniela Pisoiu, cercetător la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaționale, susține că strategia politicienilor de la Viena face parte dintr-un plan meschin ce s-ar putea întoarce împotriva cancelarului Karl Nehammer, care este contestat inclusiv în interiorul partid, OVP, măcinat de tensiuni.
Practic, neaderarea României la Schengen se datorează „unui „grup din interiorul partidului” de guvernare, a precizat specialistul în științe politice.
„Partidul său a fost implicat în diverse scandaluri, unele de amploare, prima dată cu partenerul de coaliție. După aceea au apărut certuri inclusiv în interior. E o dispută între o grupare ce ține de programul ăsta al lor actual și mai sunt ceilalți care sunt de modă veche, tradiționali, ce țin de valori creștin-democrate.
Acum e interesant la legile astea locale, partidul local, ramura locală s-a dezis cumva de conducerea de la nivel național, dat fiind toate scandalurile care sunt”, a declarat Pisoiu, pentru sursa citată.
OVP, partidul lui Karl Nehammer, continuă să se scufunde, atenționează cercetătorul. Totul a culminat cu o serie de reforme și legi respinse de Curtea Europeană de Justiție.
„Cei de modă veche sunt împotriva veto-ului, toți parlamentarii europeni din partidul asta sunt pentru intrarea României și Bulgariei, deci nu vorbim despre o țară, nici măcar despre un guvern, nici măcar despre un partid.
Este vorba despre un grup în interiorul partidului acestuia care duce politica asta pentru supraviețuirea lor”, a adăugat Daniela Pisoiu.
Motivul invocat de austrieci, „invazia migranților”, este un argument fals, pervers al administrației de la Viena, a avertizat Pisoiu. Vinovați pentru această situație ar fi, mai degrabă, sârbii și maghiarii.
„Sunt două aspecte: unii vin din Grecia și merg mai departe către nord pentru că acolo situația lor s-a înrăutățit, adică nu mai primesc anumite ajutoare. Dar nu sunt relevanți pentru dezbaterea asta pentru că oamenii ăștia sunt deja înregistrați, deci nu ar intra în discuție.
Vorbim despre unii care vin din Serbia, după ce sârbii au decis să renunțe la obligativitatea vizelor pentru indieni, pentru tunisieni, pentru cei din Burundi. Apoi, din Serbia, ideea e că oamenii ăștia au venit și au trecut mai departe către Ungaria, că doar nu o luau spre România ca să ocolească și abia apoi să intre în Ungaria.
Ungaria ar fi, așadar, primul stat din Uniunea Europeană care ar fi trebuit să îi înregistreze pe oamenii ăștia, dar ei nu au făcut asta și le-au permis accesul mai departe în Austria, neînregistrați”, a mai afirmat ea.
Totuși, în opinia cercetătorului, există șanse mari ca România să fie admisă până la urmă în spațiul Schengen. Acest lucru s-ar putea întâmpla însă mai degrabă în a doua jumătate a anului viitor, când Spania va deține președinția Consiliului Europei și ar putea să readucă la vot problema României și a Bulgariei.