Guvernul de la Budapesta sfidează încă o dată Bruxellesul. Executivul Orban – Fidesz continuă să se poziționeze împotriva impozitului minim pentru companii. Anunțul a fost făcut chiar vineri, 2 decembrie, de premierul Viktor Orban, la postul public de radio, potrivit Agerpres.
„Aceasta este o taxă care ucide locurile de muncă şi care, dacă va fi implementată cu aprobarea Ungariei, va duce la dispariţia a mii de slujbe. Problema impozitării nu e una globală, cade sub jurisdicţia naţională”, a declarat Orban.
Impozitul minim pe companii valabil la nivel global este al doilea pilon al unui acord stabilit în 2021, între aproape 140 de ţări pentru a rescrie regulile cu privire la impozitarea transfrontalieră şi a ţine cont mai bine de modul în care marile companii din sectorul internetului îşi înregistrează profiturile în ţările cu impozite reduse.
Statul condus de naționalistul Viktor Orban și-a asumat impozitul pe profit de 9% şi subvenţiile guvernamentale generoase pentru a atrage investiţii masive din partea companiilor auto din Germania şi a producătorilor de baterii din Asia, pentru susţinerea economiei sale orientate spre export.
Între timp, Ursula von der Leyen are pregătite sancțiuni dure pentru Ungaria. Sub umbrela Comisiei Europeane, birocratul de la Bruxelles a recomandat miercuri îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate statului maghiar şi a 5,8 miliarde din planul de relansare (PNRR) până când reformele în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei nu vor fi corect aplicate.
Executivul european a considerat că măsurile puse în aplicare până acum de Guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.
Viktor Orban susține că nu se teme de Bruxelles. Mai mult, el a declarat că economia ungară ar putea înregistra anul viitor un avans de 1,5%, adăugând că Guvernul va continua în 2023 eforturile de a atenua impactul creşterii preţurilor energiei asupra gospodăriilor.