Nord Stream a fost lovit intenționat, susțin oficialii NATO. Un atac deliberat împotriva infrastructurii aliaților va primi un răspuns hotărât, a declarat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Oficialul NATO a numit acte de ”sabotaj” asupra conductelor Nord Stream, transmite Reuters.
„Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite și iresponsabile”, a menționat Consiliul Nord-Atlantic într-o declarație postată pe website-ul NATO.
Scurgerile de caz provoacă mari riscuri pentru navigație. Mai mult, mediul va fi extrem de afectat pe termen lung. NATO va susține investigațiile.
Mai poți citi: Alertă a Ministerului de Externe. Românii din Rusia sunt sfătuiți să plece cât mai curând din Rusia
„Aceste scurgeri cauzează riscuri pentru navigație și pagube substanțiale pentru mediu. Susținem investigațiile aflate în desfășurare pentru a afla originea pagubelor. Noi, ca Aliați, suntem angajați să fim pregătiți pentru, să descurajăm și să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei și a altor tactici hibride de către actori statali și non-statali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii esențiale a Aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”, adaugă documentul citat.
Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână. Scurgerile de gaz au fost identificate în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei, provocând grave probleme în apele respective. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Moscovei după începerea războiului împotriva ucrainenilor.
Chiar dacă au fost scoase din funcțiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz. Ipoteza unui „sabotaj” este cel mai intens vehiculată pentru a explica scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, însă nu se știe exact cum s-a întâmplat totul, iar specialiștii nu pot analiza în acest moment ce se întâmplă, din cauza scurgerilor periculoase.
Sunt luate în calcul mai multe ipoteze, inclusiv a unor submarine-spion sau a unor drone mină. Cancelariile occidentale arată cu degetul spre Moscova, care neagă orice implicare, dar evocă la rândul ei un sabotaj și promite că se va implica în anchetă. Cu toate acestea însă, este cert că implicarea lui Putin există.
Mai poți citi: Bombele nucleare ale lui Putin ar putea exploda chiar în Rusia. Riscul la care își expune liderul rus propria populație