Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat în această seară anexarea „ilegală și ilegitimă” de către Rusia a patru regiuni din Ucraina. Mai mult, oficialul NATO a avertizat Moscova să nu folosească arme nucleare în acest conflict, transmite AFP.
Jens Stoltenberg a făcut mai multe declarații, într-o conferință de presă la Bruxelles, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a semnat anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
„Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa aceste teritorii acum ocupate și noi o vom sprijini să continue eliberarea acestor teritorii”, a declarat Jens.
Aceste regiuni sunt Ucraina, la fel cum Crimeea (anexată în 2014 de Moscova) este Ucraina”, a spus el, în discursul care a făcut rapid înconjurul lumii.
„Aliaţii nu vor recunoaște niciodată aceste teritorii ca făcând parte din Rusia”, a completat oficialul.
Mai mult, acesta a transmis că NATO analizează îndeaproape toate acțiunile Rusiei, iar Putin a fost avertizat că vor exista consecințe dacă va utiliza armele nucleare.
„Monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia (…) și i-am transmis foarte clar Rusiei că vor exista consecinţe grave dacă armele nucleare vor fi folosite împotriva Ucrainei”, a avertizat el.
Jens Stoltenberg nu a oferit foarte multe detalii în momentul în care a fost chestionat în legătură cu cererea urgentă de „aderare accelerată” a Ucrainei la NATO, anunţată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Citește și: Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare anunță care este nivelul de radiații din România
„Fiecare democrație din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO și am spus din nou și din nou că ușa rămâne deschisă„, a spus el.
Dar o decizie privind aderarea trebuie să fie aprobată „în unanimitate” de toate cele 30 de țări membre, a spus secretarul general. Aici va fi nevoie ca tratatul de la Washington să fie respectat.
Acesta a mai vorbit, de altfel, despre refuzul Alianței Atlantice de a se implica direct în conflictul dintre Ucraina și Rusia. Mai mult, Jens a dat asigurări că aliații își vor apăra infrastructura strategică după sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, în apele internaționale din largul insulei daneze Bornholm.
Jens Stoltenberg îl va primi sâmbătă, la sediul NATO din Bruxelles, pe premierul danez Mette Frederiksen. Cei doi vor discuta despre războiul ruso-ucrainean, dar și despre modul în care să acționeze rapid, în interesul populației.
Citește și: Kievul pregătește instrucțiuni pentru populație. Ucraina, gata de un atac cu arme nucleare