Inteligența artificială nu poate înlocui majoritatea locurilor de muncă în acest moment în mod rentabil, a anunțat Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) într-un studiu care a încercat să răspundă temerilor legate de înlocuirea oamenilor de către AI în anumite industrii, transmite Bloomberg.
Studiul arată că inteligența artificială nu poate înlocui majoritatea locurilor de muncă în acest moment în mod rentabil, după cum a anunțat Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) într-un studiu care a încercat să răspundă temerilor legate de înlocuirea oamenilor de către inteligența artificială în anumite industrii. În unul dintre primele studii aprofundate privind înlocuirea forței de muncă umane de către AI, cercetătorii au calculat costurile atractive ale automatizării diverselor sarcini în SUA, concentrându-se asupra locurilor de muncă în care este folosită această tehnologie. Concluzia a cercetătorilor a fost că AI este, momentan, prea scumpă pentru a lua locul oamenilor.
Citește și: Noul „super ciclu economic”, bazat pe inteligenţa artificială şi pe reducerea amprentei de carbon
Încercarea de a adopta inteligența artificială în toate industriile s-a accelerat anul trecut, după ce ChatGPT de la OpenAI și alte instrumente generative au demonstrat potențialul tehnologiei. Giganții din domeniu, de la Microsoft și Alphabet din SUA la Baidu și Alibaba din China, au lansat noi servicii de inteligență artificială și-au accelerat planurile de dezvoltare, într-un ritm pe care unii lideri din industrie îl consideră nesăbuit de rapid. Temerile legate de impactul AI asupra locurilor de muncă au fost de mult timp o preocupare centrală.
„Mașinile ne vor fura locurile de muncă” este un sentiment frecvent exprimat în perioadele de schimbări tehnologice rapide. O astfel de anxietate a reapărut odată cu crearea modelelor lingvistice de mari dimensiuni”, au declarat cercetătorii de la Laboratorul de Informatică și Inteligență Artificială al MIT în studiul lor.
Gradul de complexitate de care au dat dovadă tehnologii precum ChatGPT și rivali precum Bard de la Google a reaprins îngrijorarea cu privire la „furtul” locurilor de muncă de către inteligența artificială, deoarece noii roboți își demonstrează abilitățile în sarcini pe care anterior doar oamenii erau capabili să le îndeplinească. Fondul Monetar Internațional a declarat săptămâna trecută că aproape 40% din locurile de muncă la nivel mondial vor fi afectate și că factorii de decizie politică vor trebui să echilibreze cu atenție potențialul IA cu consecințele sociale și economice negative.
Te-ar putea interesa și: Cum ne va schimba viața inteligența artificială în următorii 5 ani. Bill Gates: „Ca și cum ai avea un angajat care să fie tutore”