- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Negocieri la Bruxelles pentru limitarea importurilor de cereale din Ucraina. CE a propus plafonări pentru trei produse „sensibile”

19 Mar, 22:50 • Adrian Popovici
Țările UE şi Parlamentul European deschid încep negocierile pentru prelungirea excepţiilor vamale acordate Ucrainei şi ar putea decide restrângerea importurilor de cereale.
Negocieri la Bruxelles pentru limitarea importurilor de cereale din Ucraina. CE a propus plafonări pentru trei produse „sensibile”

Negocierile dintre țările Uniunii Europene și Parlamentul European pentru prelungirea excepțiilor vamale acordate Ucrainei sunt în plină desfășurare, iar deciziile ce urmează să fie luate au potențialul de a influența semnificativ fluxurile comerciale din regiune. Negocierile sunt tensionate, mai ales din cauza controverselor din statele estice legate de importurile de cereale, transmite AFP, citat de Antena 3 CNN.

Recent, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au convenit să ia în considerare o restricționare a importurilor de cereale ucrainene, pe durata analizei exceptării de la plata taxelor vamale pentru această țară aflată în conflict, conform unor surse diplomatice.

Discuțiile au stârnit diverse opinii în cadrul UE, iar unele țări membre au manifestat încă rezerve. Franța, printre altele, a susținut anumite propuneri poloneze pentru a limita fluxul de cereale, iar în urma unor înțelegeri, s-au luat în considerare „frâne de urgență”, conform unei surse franceze.

Citește și: Cantitatea de cereale ucrainene transportată prin portul Constanța a scăzut cu 38% în ianuarie 2024 față de 2023

Cereale din Ucraina. Foto arhivă
Cereale din Ucraina. Foto arhivă

Cerealele din Ucraina, motiv de controverse în UE?

Principala preocupare în spatele acestei dezbateri este prăbușirea prețurilor produselor agricole în unele țări europene, ca urmare a unui aflux masiv de cereale, ouă și carne de pasăre din Ucraina. Fermierii din UE acuză concurență neloială, întrucât produsele ucrainene nu respectă anumite norme comunitare. În special, țările vecine se confruntă cu această problemă, alimentând nervozitatea în sectorul agricol, mai ales în Polonia.

Pentru a face față acestei situații, Comisia Europeană a propus plafonarea importurilor pentru trei produse considerate „sensibile” – carne de pasăre, ouă și zahăr. Această propunere a fost inițial validată de statele membre, dar Parlamentul European a cerut extinderea plafonării la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb) și la miere.

Parlamentarii europeni doresc ca perioada de referință să fie calculată pe baza mediei a trei ani (2021-2023), în timp ce organizațiile fermierilor critică faptul că plafonarea propusă de Bruxelles corespunde volumelor ridicate din ultimii doi ani, ceea ce a dus la criză. Se așteaptă ca Consiliul UE și Parlamentul European să ajungă la un compromis înainte de expirarea excepțiilor vamale la începutul lui iunie.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill, a subliniat importanța găsirii unui echilibru între sprijinul acordat economiei ucrainene și implementarea măsurilor de protecție pentru produsele europene, în lumina datelor de pe piață.

„Trebuie găsit un echilibru corect între menţinerea sprijinului ferm pentru economia ucraineană şi adoptarea de măsuri de salvgardare pentru anumite produse ce merită o protecţie crescută potrivit datelor de pe piaţă”, a declarat marţi Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene

Citește și: Ce îi aşteaptă pe fermieri în 2024 şi de ce s-a prăbuşit preţul cerealelor. Specialist: „Trebuie să ne întoarcem la origini”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...