Negocierile care urmau să aducă un armistițiu parțial în Ucraina s-au blocat din cauza unor discuții pe temă și după ce Vladimir Putin, Volodimir Zelenski și Donald Trump au avut mai multe dezbateri în care s-au contrazis, potrivit Antena 3. Acum, cele trei elemente-cheie împiedică orice tip de negociere substanțială pe tema încheierii războiului din Ucraina:
Președintele Americii a promis, dinainte să fie ales, în noiembrie, că va încheia războiul din Ucraina „într-o zi”.
Nici rușii, nici ucrainenii nu sunt dispuși să renunțe deocamdată la liniile lor roșii. Poziția apărătorilor ucraineni a rămas neclintită, în ciuda presiunilor americanilor și în ciuda conflictului deschis pe care Volodimir Zelenski l-a avut, cu puțin timp în urmă, cu Donald Trump.
După fiasco-ul discuției în contradictoriu de la Casa Albă dintre Donald Trump și JD Vance pe de-o parte și Volodimir Zelenski de cealalta, a părut că relațiile SUA-Ucraina se îndreaptă spre o prăbușire istorică și fără precedent, însă Zelenski a cedat în încercarea de a-l împăciui măcar pentru moment pe președintele american.
Președintele Ucrainei i-a făcut pe plac lui Donald Trump, acesta fiind motivat să negocieze cu rușii, în timp ce administrația de la Kiev a decis să nu trebuie să mai explice administrației americane motivele pentru care negocierile de acest tip sunt în zadar. Așadar, Kievul a sperat că americanii vor vedea cât de problematice sunt negocierile cu Kremlinul, un actor care nu își respectă cuvântul dat.
Ulterior, Putin a avut o convorbire telefonică cu Donald Trump, promițându-i mai multe lucruri, printre care și că Rusia își dorește pace și că este dispusă să pună în aplicare un armisttițiu pe loviturile împotriva infrastructurii energetice critice. Încetarea fcului a fost încălcată de ruși, care au bombardat zone civile din mai multe orașe ucrainene.
Președintele american s-a declarat „furios”, la sfârșitul săptămânii trecute, pe Vladimir Putin. Motivul supărării – Putin a spus că Zelenski nu este un președinte legitim și că Ucraina ar trebui guvernată de o „administrație temporară de tranziție” sub egida ONU care să organizeze alegeri.
După aceste eventuale alegeri, noul guvern ucrainean ar urma să negocieze direct încheierea războiului cu statul agresor.
Citește și: Ucraina ar putea avea alegeri la vară. Planul lui Zelenski și șansele reale la un nou mandat